Έκθεση με ανέκδοτες φωτογραφίες, βιβλία και την προεδρική Mercedes του Κων. Καραμανλή




Εκατόν είκοσι φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή οι περισσότερες από τις οποίες ανέκδοτες, 49 βιβλία που γράφτηκαν γι αυτόν παρουσιάστηκαν σε έκθεση που πλαισίωσε εκδήλωση μνήμης και τιμής με τίτλο «Κωνσταντίνος Καραμανλής: ο αναμορφωτής της Ελλάδας» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εκτέθηκε και το τελευταίο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόκειται για μια μπλε αυτόματη θωρακισμένη βενζινοκίνητη Mercedes-Benz 500 SEL, με αριθμό κυκλοφορίας ΙΚΖ 2323, που πήρε την πρώτη άδεια κυκλοφορίας στις 28/7/1988 και εδώ και περίπου 15 χρόνια ανήκει σε Θεσσαλονικιό επιχειρηματία και συλλέκτη, ο οποίος και την παραχώρησε για έκθεση όταν πληροφορήθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

Ο βουλευτής της Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος διοργάνωσε την εκδήλωση, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι :

«Σήμερα εκπληρώνεται ένα προσωπικό χρέος τιμής, ένα χρέος τιμής για τον μέγιστο των Ελλήνων πολιτικών της σύγχρονης εποχής, τον αείμνηστο εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή. Είκοσι χρόνια μετά τον βιολογικό θάνατο του αείμνηστου εθνάρχη Κωσταντίνου Καραμανλή η παρουσία του είναι διαρκώς ανάμεσά μας γιατί μας τη θυμίζουν τα έργα του, ο πολιτικός του λόγος, οι διδαχές του. Θεωρώ λοιπόν ότι ήταν ηθική υποχρέωση να αναδείξουμε το έργο του συγκεκριμένου μεγάλου Έλληνα πολιτικού, του Μακεδόνα που ξεκίνησε από ένα μικρό φτωχό χωριό, την Πρώτη Σερρών και κατόρθωσε να γίνει ο Νέστορας της διεθνούς πολιτικής σκηνής.

Αυτό λοιπόν κάνουμε σήμερα με μία έκθεση φωτογραφίας με 120 φωτογραφίες πολλές από τις οποίες είναι ανέκδοτες και σήμερα για πρώτη φορά εκτίθενται. Παρουσιάζονται εδώ μαζί με 49 βιβλία. Και τα 49 βιβλία που έχουν γραφτεί για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή είναι τα περισσότερα που έχουν γραφεί ποτέ για Έλληνα πολιτικό. Και έχουμε και μία ευχάριστη έκπληξη τελευταίας στιγμής το ιστορικό αυτοκίνητο, την προεδρική Mercedes την οποία χρησιμοποιούσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Είναι ιδιοκτησίας ενός επιχειρηματία συλλέκτη από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος όταν πληροφορήθηκε την έκθεση ευγενώς προσφέρθηκε να μας παραχωρήσει το αυτοκίνητο να το εκθέσουμε για να δουν οι Θεσσαλονικείς πώς μετακινούνταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική η εκδήλωση αυτή. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η έκθεση αυτή και αυτό που υπόσχομαι είναι ότι θα μεταφερθεί στη συνέχεια και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ Αγγέλα Φωτοπούλου
Θεσσαλονίκη, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: