Εκλογές αδιεξόδων για τον Ερντογάν: Βλέπει να διαμορφώνεται ένα μη διαχειρίσιμο σκηνικό




Του Κώστα Βενιζέλου

Η Τουρκία σε τροχιά πρόωρων εκλογών. Η επίσπευση της εκλογικής διαδικασίας είναι αποτέλεσμα των εσωτερικών και αδιεξόδων που αντιμετωπίζει το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως και των αδιεξόδων που οδηγείται η χώρα αυτή από τη διαχείριση των εξωτερικών ζητημάτων που προκαλεί/ δημιουργεί ο Τούρκος Πρόεδρος. Θα στηθούν κάλπες στις 24 Ιουνίου με το πρόσχημα, που πρόβαλε ο ίδιος ο Ερντογάν, ότι πρέπει να  ληφθούν αναγκαία μέτρα για το άμεσο μέλλον της χώρας με τον πιο ισχυρό δυνατό τρόπο.

Ο Ερντογάν επιδιώκει με την επικράτησή του στις εκλογές να εξασφαλίσει, όπως προβλέπει και το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε τον Απρίλιο του 2017, ενισχυμένες εξουσίες. Ο Ερντογάν εάν κερδίσει θα είναι ο νέος σουλτάνος και θα μπορεί να κυβερνά με προεδρικά διατάγματα, ασκώντας βέτο, όταν και όποτε θεωρεί αναγκαίο. Τα δημοκρατικά ελλείμματα θα διευρυνθούν και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα καταστούν είδος προς εξαφάνιση. Επέλεξε αντί να περιμένει μέχρι τις προγραμματισμένες εκλογές, που χρονικά τοποθετούνται στις 3 Νοεμβρίου 2019, να επισπεύσει τη διαδικασία καθώς η κατάσταση θα είναι μη διαχειρίσιμη.

Η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα. Φαίνεται πως έχει εγκλωβιστεί στη Συρία μετά την εισβολή στο Αφρίν. Η συμπεριφορά έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου δείχνει μια νευρικότητα αλλά ταυτόχρονα δείχνει τις προθέσεις του καθεστώτος της Άγκυρας. Είναι γι αυτό που οι επόμενοι μήνες μέχρι τις εκλογές αλλά και στη συνέχεια όταν θα καταστεί σουλτάνος,  θα είναι κρίσιμοι και ο Ερντογάν θα είναι περισσότερο απρόβλεπτος. Είναι γι αυτό που τόσο η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να επαγρυπνούν καθώς όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και ο πήχης που καθόρισε πολύ ψηλός για να μπορέσει στη συνέχεια διά τακτικών κινήσεων να υπαναχωρήσει. Την ίδια ώρα, η κατάσταση στην τουρκική οικονομία δημιουργεί και στο πεδίο αυτό αβεβαιότητα και πιθανές «εκρήξεις».

Ο Ερντογάν βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται. Βλέπει τους αντιπάλους του να συσπειρώνονται. Ο ίδιος, έχει ως σύμμαχο τον ηγέτη του Εθνικιστικού ΚόμματοςΝτεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος πρώτος- προχθές- ζήτησε την διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών. Χρειάζεται, όμως, να εξασφαλίσει και τη στήριξη των ψηφοφόρων της εθνικιστικής «δεξαμενής» κι αυτό σημαίνει και πολιτικές δράσεις που θα ανεβάζουν το θερμόμετρο σε μια… υπερθερμασμένη περιοχή.

Με τις εκλογές θα τελειώσει και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στη χώρα μετά το πραξικόπημα. Θα ξεκινήσει, όμως, μια άλλη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αυτής που θα επιβάλει ο νεοσουλτάνος Ερντογάν, ο οποίος διά πυρός και σιδήρου θέλει να κερδίσει στις 24 Ιουνίου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: