“Δεν θα υποκύψουμε στον φόβο”, δήλωσε για το καθεστώς Ερντογάν ο ιδιοκτήτης της Cumhuriyet




Έχοντας μόλις αφεθεί ελεύθερος έπειτα από περισσότερες από 500 ημέρες κράτησης, ο επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, πολλοί συνεργάτες της οποίας καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης, συμμετείχε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη σε μια διαδήλωση υπέρ της ελευθερίας του Τύπου.

Στην απόφαση που εκδόθηκε χθες έπειτα από μια δίκη που θεωρήθηκε ως μια δοκιμασία για τη ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, 14 συνεργάτες της Cumhuriyet καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης μεταξύ δύο ετών και έξι μηνών και άνω των οκτώ ετών για βοήθεια σε «τρομοκρατικές οργανώσεις», χωρίς να οδηγηθούν στη φυλακή εν αναμονή της εκδίκασης των εφέσεων.

Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Ακίν Αταλάι καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών και έξι μηνών, όμως αφέθηκε ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους αναμένοντας την εξέταση της υπόθεσης από εφετείο.

Λίγες μόλις ώρες μετά την αποφυλάκισή του τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, ο Αταλάι πήρε μέρος σε μια διαδήλωση υπέρ της δικαιοσύνης και της ελευθερίας του Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

«Αυτή τη στιγμή είμαι ελεύθερος, αλλά δεν έχει τελειώσει» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Θα είμαστε ολοένα και περισσότεροι. Πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη, απούσα σήμερα, σύντομα θα επιστρέψει».

Η Cumhuriyet, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1924, είναι μεταξύ των σφοδρότερων επικριτών του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και βρέθηκε επανειλημμένως στο στόχαστρο δικαστικών διώξεων, οι υποστηρικτές της οποίας τις χαρακτηρίζουν ως τεχνάσματα που στοχεύουν στο να φιμώσουν την εφημερίδα.

«Ντροπή στη Δικαιοσύνη» ήταν ο τίτλος σήμερα στο πρωτοσέλιδο της Cumhuriyet, ενώ τονιζόταν ότι η ετυμηγορία σε βάρος των δημοσιογράφων της έχει καταγραφεί ως«μαύρη κηλίδα» στην ιστορία.

«Ορισμένοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση, όμως αντιθέτως, εγώ είμαι χαρούμενος» σημείωσε ο Αταλάι.

«Εμείς εκπροσωπούμε τους καλούς ανθρώπους και για αυτό πρέπει να είμαστε χαρούμενοι (…): το καλό θα νικήσει το κακό».

Ο Ακίν Αταλάι αφίχθη σήμερα στα γραφεία της Cumhuriyet υπό αυστηρά μέτρα προστασίας. Εκεί είχε αναρτηθεί ένα μεγάλο πανό με την φωτογραφία του, ενώ αναγραφόταν η φράση «δεν είσαι μόνος».

«Δεν θα υποκύψουμε στον φόβο» υποσχέθηκε απευθυνόμενους στους συναδέλφους του.

«Είναι δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στην Τουρκία» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας, ο Μερτ Γκουμούς.

«Εργαζόμαστε υπό πίεση και σε δύσκολες συνθήκες. Όμως όταν οι συνάδελφοί μας βρίσκονται στη φυλακή, οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι και να εργαζόμαστε ακόμη πιο πολύ για να γεμίσουμε το κενό».

Το Παρίσι διατυπώνει την ανησυχία του για την απόφαση

Η Γαλλία διατυπώνει την ανησυχία της για την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να καταδικάσει σε ποινές κάθειρξης 14 δημοσιογράφους και μέλη του προσωπικού της Cumhuriyet, ανακοίνωσε το γαλλικό ΥΠΕΞ σήμερα.

«Ανησυχούμε για τη χθεσινή καταδίκη των 14 δημοσιογράφων και των μελών του προσωπικού της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι δημοσιογράφοι Αχμέτ Σικ και Μουράτ Σαμπουντζού, όπως και ο επικεφαλής της Ακίν Αταλάι» τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, όπου προστίθεται ότι το Παρίσι θα παρακολουθεί την κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, η οποία, όπως σημειώνεται, είναι κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

26/04/2018 18:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Sputnik
Παρίσι, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: