Δεν θα αμελήσουμε τη μεγάλη έκταση της ιρανικής τρομοκρατίας, προειδοποιεί ο Μάικ Πομπέο




Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο παρουσίασε σήμερα τη σκληρή γραμμή της χώρας του έναντι του Ιράν, κατά τις συνομιλίες που είχε με τους Σαουδάραβες ηγέτες και πριν μεταβεί στο Ισραήλ, όπου θα επισημάνει κι εκεί τις αναφορές  του προέδρου Τραμπ κατά  της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
«Το Ιράν αποσταθεροποιεί το σύνολο της περιοχής» και, «αντίθετα από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση, δεν θα αμελήσουμε τη μεγάλη έκταση της ιρανικής τρομοκρατίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πομπέο πριν αναχωρήσει από το Ριάντ.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον «θα συνεχίσει να εργάζεται» με τους «ευρωπαίους συμμάχους» της για να διορθώσει τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Όμως, αν δεν μπορέσει να βρεθεί μια (νέα) συμφωνία, ο πρόεδρος (Τραμπ) έχει πει πως θα (την) εγκαταλείψει», υπενθύμισε ο Μάικ Πομπέο.
Ο σαουδάραβας ομόλογός του Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ τάχθηκε υπέρ μιας σκλήρυνσης της συμφωνίας, κυρίως όσον αφορά τον εμπλουτισμό του ουρανίου και τις επιθεωρήσεις, και ζήτησε νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης για το πρόγραμμά της για τους βαλλιστικούς πυραύλους και για την «ανάμιξή της στις υποθέσεις χωρών της περιοχής».
Ο Πομπέο έφθασε χθες Σάββατο στο Ριάντ, πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολύη. Μετά τη Σαουδική Αραβία, αναμένεται στο Ισραήλ και την Ιορδανία.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε χθες συνομιλία με τον Τζουμπέιρ και δείπνησε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν. Σήμερα έγινε δεκτός από τον βασιλιά Σαλμάν.
Στην Ιερουσαλήμ πρόκειται να έχει σήμερα συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Νετανιάχου έχει ήδη επιβεβαιώσει πως η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα είναι το μεγάλο θέμα της συνάντησής τους.

29/04/2018 14:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ριάντ, Σαουδική Αραβία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: