Δεν ήθελα με την παρουσία μου να επικυρώσω τη βία του Νετανιάχου: Η ανάρτηση της Νάταλι Πόρτμαν




Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση της ηθοποιού Νάταλι Πόρτμαν να μην παρευρεθεί στη γενέτειρά της το Ισραήλ για να παραλάβει το βραβείο Genesis αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων. “Ποτάμια μελάνης” χύθηκαν σε άρθρα όχι μόνο στο Ισραήλ άλλα και στις Ηνωμένες Πολιτείες ερμηνεύοντας την απόφασή της ως καταδίκη του Ισραήλ.

Η ίδια η ηθοποιός αισθάνθηκε την ανάγκη να παρέμβει και πάλι για να δώσει διευκρινήσεις και να διαψεύσεις τις παρερμηνείες που δόθηκαν για την ενέργειά της.

Σε ανάρτηση της στο Instagram ξεκαθαρίζει ότι η απόφασή της είχε αποκλειστικά στόχο τον Μπεντζαμίν Νετανιάχου και την πολιτική του. Τονίζει ότι δεν ήθελε να εμφανιστεί μαζί του στην εκδήλωση και να νομιμοποιήσει με αυτόν τον τρόπο τις αποφάσεις του και τις σημερινές θηριωδίες που δεν “ευθυγραμμίζονται με τις δικές μου Εβραϊκές αξίες” , όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ξεκαθαρίζει οτι δεν υποστηρίζει το κίνημα BDS που εναντιώνεται στο Ισραήλ, και ότι η απόφαση της αυτή δεν είναι ένα μποϊκοτάζ  σε ολόκληρο το έθνος. Προσθέτει ότι ενδιαφέρεται για το Ισραήλ και για αυτό τον λόγο ακριβώς η απόφασή της ήταν μια αντίσταση στη βία τη διαφθορά και την κατάχρηση εξουσίας.

Τέλος αναφέρει ότι θα ξεκινήσει σειρά φιλανθρωπικών οργανώσεων στο Ισραήλ τις οποίες θα ανακοινώσει σύντομα

Η ανάρτηση της Νάταλι Πόρτμαν στο Instagram

Η απόφασή μου να μην παρευρεθώ την τελετή του Βραβείου Genesis έχει παρερμηνευθεί. Επιτρέψτε μου να μιλήσω η ίδια. Επέλεξα να μην παρευρεθώ , διότι δεν ήθελα να εμφανιστεί  ότι επικυρώνω τον Benjamin Netanyahu, ο οποίος επρόκειτο να μιλήσει στην τελετή. Από την άλλη πλευρά, δεν είμαι μέλος του κινήματος του BDS και δεν το εγκρίνω. Όπως πολλοί Ισραηλινοί και Εβραίοι σε όλο τον κόσμο, μπορώ να κρίνω την ηγεσία στο Ισραήλ χωρίς να θέλω να μποϊκοτάρουν ολόκληρο το έθνος. Αγαπώ  τους Ισραηλινούς φίλους και την οικογένειά μου, το ισραηλινό φαγητό, τα βιβλία, την τέχνη, τον κινηματογράφο και τον χορό. Το Ισραήλ δημιουργήθηκε ακριβώς πριν από 70 χρόνια ως καταφύγιο για πρόσφυγες από το Ολοκαύτωμα. Αλλά η κακομεταχείριση αυτών που υποφέρουν από τις σημερινές θηριωδίες απλά δεν ευθυγραμμίζεται με τις εβραϊκές μου αξίες. Επειδή  ενδιαφέρομαι για το Ισραήλ, πρέπει να αντισταθώ στη βία, τη διαφθορά, την ανισότητα και την κατάχρηση εξουσίας.
Παρακαλώ μην λαμβάνετε υπόψη λόγια που δεν έρχονται απευθείας από εμένα ως δικά μου.
Αυτή η εμπειρία με ενέπνευσε να υποστηρίξω μια σειρά φιλανθρωπικών οργανώσεων στο Ισραήλ. Θα τις ανακοινώσω σύντομα, και ελπίζω ότι και άλλοι θα με συνοδεύσουν στη στήριξη της μεγάλης δουλειάς που κάνουν.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: