Δεύτερες σκέψεις δικηγόρων Τραμπ για ενδεχόμενη κατάθεσή του στην ομάδα Μιούλερ




Μετά την αιφνιδιαστική έρευνα του FBI στους προσωπικούς χώρους του δικηγόρου του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν, η ομάδα νομικής υποστήριξης του προέδρου υπαναχώρησε σχετικά με μία πρόταση που είχε προετοιμάσει για το ενδεχόμενο κατάθεσης του προέδρου στον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ.

Η πρόταση αυτή απευθυνόταν στον Μιούλερ, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο δύο καλά ενημερωμένες πηγές. Έτσι, σήμερα οι δικηγόροι του προέδρου Τραμπ επανεξετάζουν μια τυχόν κατάθεση του Αμερικανού προέδρου στον ειδικό ανακριτή, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα δρομολογηθεί μια τέτοια εξέλιξη.

Η έφοδος του FBI την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε την ίδια στιγμή που οι δικηγόροι του προέδρου ήταν σε συνάντηση με την ομάδα ερευνών του Μιούλερ για την προετοιμασία και την παρουσίαση πρότασης για την κατάθεση του προέδρου στον ειδικό ανακριτή.

Οι δικηγόροι του προέδρου θεώρησαν ότι η έρευνα σε βάρος του Κόεν συνιστά “ουσιαστική καταπάτηση της εμπιστοσύνης” που διατάραξε το κλίμα καλής πίστης στις διαπραγματεύσεις με την ομάδα έρευνας του Μιούλερ με αντικείμενο την κατάθεση του Τραμπ, σύμφωνα με μία πηγή.

Σύμφωνα με άλλη πηγή, η κίνηση του FBI προκάλεσε στους δικηγόρους του προέδρου Τραμπ την εντύπωση της “πλήρους παραπλάνησής τους”.

Το πλήγμα που υπέστη η εμπιστοσύνη μεταξύ της νομικής ομάδας του Τραμπ και της ομάδας έρευνας του Μιούλερ φαίνεται ότι δεν μπορεί ν’ αποκατασταθεί εύκολα, σύμφωνα με πηγή που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του Τραμπ, η ομάδα του Μιούλερ δεν τους ενημέρωσε ποτέ ότι θα γίνει έρευνα “για τον εντοπισμό υλικού” σε ένα άλλο γραφείο. Οι δικηγόροι του Τραμπ πήγαν κανονικά στην προγραμματισμένη συνάντηση με την ομάδα έρευνας του Μιούλερ, όπως είχε μεταδώσει το CNN. Οι ίδιοι ήταν προετοιμασμένοι να συζητήσουν τις λεπτομέρειες μιας κατάθεσης του Αμερικανού προέδρου στον ειδικό ανακριτή, αλλά και το περιεχόμενο της κατάθεσής του. Η προϋπόθεση παρουσίασης της πρότασης από τους δικηγόρους του Τραμπ για την κατάθεση του προέδρου στον Μιούλερ ήταν, αυτή να κινηθεί στο πλαίσιο μιας απλής κατάθεσης.

‘Αλλη πηγή περιέγραψε τη συνάντηση μεταξύ των δικηγόρων του Τραμπ και της ομάδας έρευνας ως μια προσπάθεια συλλογής πληροφοριών από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου, προκειμένου ο ίδιος να λάβει οριστική απόφαση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα κατέθετε. Η ίδια πηγή τόνισε ότι η έρευνα του FBI κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση του πλαισίου συνεργασίας που υπήρχε.

Η νομική ομάδα του Τραμπ επανεξετάζει τις προϋποθέσεις μιας κατάθεσης του Αμερικανού προέδρου. Ωστόσο, μετά την έρευνα του FBI υπήρξαν επικοινωνίες μεταξύ των δικηγόρων του Τραμπ και της ομάδας έρευνας του Μιούλερ. Οι επικοινωνίες δεν ήταν ουσίας, σύμφωνα με μία πηγή, καθώς την παρούσα περίοδο δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τάι Κομπ διέψευσε χθες ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί, ενώ αρνήθηκε ν΄ αποκαλύψει περισσότερα για το θέμα αυτό.

Ο δικηγόρος του προέδρου Τραμπ, Τζέι Σέκουλοου αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Ο Ρόμπερτ Μιούλερ, πέρα από τα ανακριτικά του καθήκοντα έχει και ειδικές εισαγγελικές αρμοδιότητες για την απαγγελία κατηγοριών, μετά τη σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury). Η έρευνά του εποπτεύεται από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, την αποπομπή του οποίου εξετάζει ο πρόεδρος Τραμπ.

13/04/2018 12:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: