“Χωρίς συμφωνία για το Brexit αναζωπυρώνεται το ιρλανδικό ζήτημα” προειδοποιεί η Ευρώπη




Ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ απέκρουσε τους ισχυρισμούς της Αρλίν Φόστερ, της ηγέτιδας του μικρού ενωτικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας DUP, σύμφωνα με τους οποίους τηρεί επιθετική στάση προς την πλευρά των Ενωτικών στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και απηύθυνε προειδοποίηση για τον κίνδυνο που συνιστά για την εξέλιξη των συνομιλιών Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρωπαϊκής Ενωσης το ιρλανδικό ζήτημα.

«Το πλαίσιο συμφωνίας πρέπει να περιλαμβάνει μία ξεκάθαρη και λειτουργική λύση για την Ιρλανδία», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με την οποία ξεκίνησε η διήμερη επίσκεψή του στο νησί.

«Οσο δεν έχουμε αυτήν την συμφωνία, υπάρχει κίνδυνος», είπε.

Η Αρλίν Φόστερ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο Μισέλ Μπαρνιέ «δεν είναι έντιμος διαπραγματευτής» και «δεν κατανοεί το ιρλανδικό ζήτημα». Οι δηλώσεις της δημιουργούν αρνητική ατμόσφαιρα κατά την έναρξη της επίσκεψης Μπαρνιέ εν μέσω έντασης σχετικά με το θέμα της διαμόρφωσης του καθεστώτος των συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας στο πλαίσιο του Brexit.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος να ξεκινήσει «πολεμική» με την Αρλίν Φόστερ και πρόσθεσε ότι η πόρτα του είναι πάντα ανοικτή για την ίδια και το DUP στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσης.


«Ηρθε η ώρα το Ηνωμένο Βασίλειο να επιλύσει τις αντιφάσεις του!»

Χθες, ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit είχε καλέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να βρει μία λύση στο πρόβλημα των ιρλανδικών συνόρων λέγοντας ότι ήρθε η ώρα η χώρα να αντιμετωπίσει τις αντιφάσεις της.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση. Θέλει απόλυτη ρυθμιστική αυτονομία και ανεξάρτητη εμπορική πολιτική, αλλά ταυτόχρονα, δεν θέλει σύνορα με την Ιρλανδία», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ στην ιρλανδική εφημερίδα Sunday Independent. «Ηρθε η ώρα τώρα να επιλυθούν οι αντιφάσεις».

Το Ηνωμένο Βασίλειο διακηρύσσει ότι θέλει να αποφύγει την επαναφορά ενός «σκληρού» συνόρου ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και της γειτονικής Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο τέλος του Μαρτίου 2019.

Το Λονδίνο θέλει να διαφυλάξει πάση θυσία την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 που έθεσε τέλος στις αιματηρές συγκρούσεις τριάντα ετών ανάμεσα σε Ενωτικούς προτεστάντες και Εθνικιστές καθολικούς, ενισχύοντας τις σχέσεις ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία.

«Το Brexit δημιουργεί ένα ειδικό πρόβλημα στην Ιρλανδία, ανήκει λοιπόν στην ευθύνη του Ηνωμένου Βασιλείου να παρουσιάσει μία πρακτική λύση. Αλλά μέχρι στιγμής , δεν έχουμε καμία πρακτική λύση», είπε ο ευρωπαίος διαπραγματευτής επιμένοντας ότι μία λύση στο ιρλανδικό ζήτημα είναι αναγκαία για την ύπαρξη συμφωνίας για το Brexit.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι «σημαντική πρόοδος» πρέπει να έχει καταγραφεί από σήμερα και μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, όταν οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αποτιμήσουν εάν το ιρλανδικό ζήτημα έχει επιλυθεί.

Τον Μάρτιο, το Λονδίνο δέχθηκε να εντάξει στο σχέδιο της συμφωνίας της εξόδου από την ΕΕ την επιλογή του «κοινού ρυθμιστικού χώρου» που θα περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Βόρεια Ιρλανδία, τουλάχιστον μέχρι την εξεύρεση ικανοποιητικής λύσης.

Αυτή η λύση του «κοινού ρυθμιστικού χώρου», που ονομάζεται «δικλείδα ασφαλείας» στην ουσία διατηρεί τη Βόρεια Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση μετά το Brexit δεν γίνεται αποδεκτή από των στρατόπεδο των Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας, από το DUP και κατά συνέπεια από την βρετανική κυβέρνηση που εξαρτά την επιβίωσή της από το DUP.

Αυτή η λύση της «δικλείδας ασφαλείας» πρέπει να γίνει τώρα αντικείμενο διαπραγμάτευσης…έχουμε συμφωνήσει επί της αρχής, αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε και ως προς τις λεπτομέρειες», προειδοποιεί ο Μισέλ Μπαρνιέ.


30/04/2018 13:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP – Reuters
Ντάνταλκ, Ιρλανδία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: