Μπάσκετ-Euroleague: Ομαδικά/ατομικά ρεκόρ και στατιστικά στοιχεία της κανονικής περιόδου




Η αυλαία της κανονικής περιόδου της Euroleague «έκλεισε» την Μεγάλη Παρασκευή (6/4), με τις ομάδες της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης να προσφέρουν συγκινήσεις και ανατροπές μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο…

Χαρακτηριστικό της έντασης που υπήρχε στα παρκέ της Γηραιάς Ηπείρου ήταν ότι κατά την 30ή και τελευταία αγωνιστική καταγράφηκαν παρατάσεις σε Μιλάνο (Αρμάνι-Παναθηναϊκός), Τουρκία (Φενερμπαχτσέ-Μάλαγα) και Πειραιά (Ολυμπιακός-Ζαλγκίρις), ενώ δεν έλλειψαν οι… εκπλήξεις από… αδιάφορες ομάδες, όπως το «διπλό» της Μάλαγα στην Πόλη, απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, Φενερμπαχτσέ, η νίκη της Μπαρτσελόνα επί της Κίμκι, το πέρασμα της ουραγού Αναντολού Εφές από την έδρα της Μπασκόνια και φυσικά αυτό της Ζαλγκίρις από το ΣΕΦ, κόντρα στον Ολυμπιακό των πολλών απουσιών.

Ωστόσο, η τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου βρήκε και τις δύο ελληνικές ομάδες να σκέφτονται τα πλέι οφ, έχοντας το πλεονέκτημα της έδρας και να ονειρεύονται μία πορεία προς το φάιναλ φορ του Βελιγραδίου χωρίς ελληνικούς «εμφυλίους», καθώς αφού απεφεύχθη το αντάμωμα τους στη φάση που ακολουθεί, πλέον μπορούν να συναντηθούν μόνο στον τελικό της Euroleague!

To Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων καταγράφει τα ρεκόρ, αλλά και όλα τα πολύτιμα σταστικά στοιχεία ομάδων και παικτών που σημειώθηκαν στην κανονική περίοδο της σεζόν 2017-18, ενώ σε προπονητικό επίπεδο ξεχωρίζει τον -κατά πολλούς- επόμενο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, που ακούει στο όνομα Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.
Αναλυτικά:

ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
================================

Βασίλης Σπανούλης, Νικ Καλάθης και Αλεξέι Σβεντ άφησαν το στίγμα τους στην κανονική περιόδο της σεζόν 2017-18 στην Euroleague. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με την Ουνικάχα στη Μάλαγα, για την 29η αγωνιστική της διοργάνωσης, κατάφερε να γράψει το όνομα του στα ρεκόρ της ιστορίας της Euroleague, σε μία κατηγορία που ήταν καθαρά ελληνική… υπόθεση. Ο Σπανούλης κατάφερε να συμπληρώσει τις 1.260 ασίστ στην καριέρα του, «εκθρονίζοντας» τον… εν αποστρατεία αρχηγό του Παναθηναϊκού Δημήτρη Διαμαντίδη (1.255) από την κορυφή της λίστας με τις περισσότερες ασίστ στην ιστορία της διοργάνωσης.

To κομμάτι της δημιουργίας, πάντως, ήταν αυτό που έκανε… χαρούμενο και τον Νικ Καλάθη, ο οποίος εφέτος έδωσε ρεσιτάλ στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία. Ο πολυδιάστατος γκαρντ του Παναθηναϊκού κατάφερε στην 28η αγωνιστική της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης να γίνει ο παίκτης με τις περισσότερες ασίστ σε μία σεζόν (214), προσπερνώντας τον Βασίλη Σπανούλη (201) και ρίχνοντάς τον στη 2η θέση της σχετικής λίστας.

Το… όσκαρ παραγωγικότητας κατέληξε στα… χέρια του Αλεξέι Σβεντ της Κίμκι. Ο Ρώσος σταρ χρειάστηκε 29 αγωνιστικές για να δείξει την… πλάτη του στον μέχρι εφέτος ρέκορντμαν Κιθ Λάνγκφορν, ο οποίος κρατούσε τον τίτλο του παίκτη με τους περισσότερους πόντους σε μία σεζόν. Υπό τις οδηγίες του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο Σβεντ πετούσε… φωτιές στην επίθεση και κατά την 29η αγωνιστική συμπλήρωσε γρήγορα τους 621 πόντους, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Λάνγκφορντ, όταν με τη φανέλα της Ούνιξ Καζάν είχε πανηγυρίσει το ρεκόρ τη σεζόν 2016-16, ολοκληρώνοντας με 609 πόντους.

Αυτός, όμως, δεν ήταν ο μοναδικός «άθλος» του Σβεντ, καθώς ο Ρώσος «έσπασε» εφέτος το ρεκόρ με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα (91) σε μία σεζόν, προσπερνώντας άνετα τον Μπόμπι Ντίξον της Φενερμπαχτσέ (σεζόν 2016-17: 78), όπως και αυτό με τα περισσότερα εύστοχα σουτ εντός πεδιάς (207, προηγούμενο ρεκόρ 2014-15 από τον Άντριου Γκάουντλοκ: 193).

Η εφετινή κανονική περιόδος της Euroleague, πάντως, ήταν ξεχωριστή για ακόμη έναν Έλληνα, καθώς ο Νίκος Ζήσης συμπλήρωσε τις 309 συμμετοχές στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση και «αναρριχήθηκε» στην τρίτη θέση της λίστας με τις περισσότερες στην ιστορία, πίσω από τους Χουάν Κάρλος Ναβάρο (341) και Φελίπε Ρέγιες (315).

Σε συλλογικό επίπεδο, στην 20ή αγωνιστική της Euroleague δύο ομάδες που δεν κατάφεραν να προκριθούν στα πλέι οφ της διοργάνωσης σημείωσαν κάτι το ανεπανάληπτο.

Συγκεκριμένα, η Μακάμπι Τελ Αβίβ πέρασε νικηφόρα με 111-102 από το Μιλάνο, απέναντι στην Αρμάνι, με τους ισραηλινούς να κερδίζουν το πιο παραγωγικό παιχνίδι της τελευταίας πενταετίας.

Παράλληλα, με τους 213 πόντους που σημείωσαν οι δύο ομάδες έγραψαν ιστορία στην Euroleague, καθώς προσπέρασαν τους 214 πόντους που είχαν σημειώσει στο μεταξύ τους αγώνα Τσεντεβίτα και Ζαλγκίρις στη δεύτερη παράταση το 2012 (108-106).

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΣΑΡΟΥΝΑΣ ΓΙΑΣΙΚΕΒΙΤΣΙΟΥΣ»
=======================================

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αποτελεί αναμφίβολα το next best thing σε προπονητικό επίπεδο στην Euroleague. O Λιθουανός δρέπει δάφνες και στην προπονητική, μετά την καθολική αναγνώριση που γνώρισε ως παίκτης, και εφέτος οδήγησε μαεστρικά την Ζαλγκίρις Κάουνας στα πλέι οφ, για πρώτη φορά από το 2005 (σ.σ. τότε μπήκαν και πάλι τα πλέι οφ στην Euroleague).

Ο Σάρας αποτέλεσε τον αναμορφωτή της Ζαλγκίρις, η οποία εφέτος αύξησε κατακόρυφα την απόδοση της σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες, πανηγύρισε πολλές εκπλήξεις μεσούσης της σεζόν (σ.σ. με τελευταία το «διπλό» στο ΣΕΦ, απάνεντι στον Ολυμπιακό, στο φινάλε της κανονικής περιόδου), ενώ κέρδισε επάξια μία θέση στην οκτάδα (6η θέση) με ρεκόρ 18-12!

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
===================================
Η πρωτοπόρος ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία ήταν η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε θέση στα πλέι οφ και «κλείδωσε» πρόωρα την πρώτη θέση, αποτέλεσε την πιο παραγωγική ομάδα της κανονικής περιόδου, με μέσο όρο πόντων 89.50. Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στην 10η θέση της λίστας (μ.ο. 78.93), ενώ ο Ολυμπιακός στη… 13η (μ.ο. 77.83).

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ ήταν η ομάδα με τη μεγαλύτερη διάθεση στη συγκομιδή των ριμπάουντ (μ.ο. 36.50), με τον Ολυμπιακό να ακολουθεί στη δεύτερη θέση (36.30) και τον Παναθηναϊκό αρκετά πίσω (9η θέση: 32.90). Τα… σκουπίδια, πάντως, ήταν το… φόρτε των «ερυθρόλευκων», οι οποίοι βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας με τα αμυντικά (μ.ο. 25.77) και στη 5η των επιθετικών (μ.ο. 10.53)

Η Μπαρτσελόνα ήταν αυτή που ξεχώρισε στο κομμάτι της δημιουργίας (μ.ο. 20.50 ασίστ), με τους «αιώνιους» να βρίσκονται κοντά στη σχετική λίστα (11ος ο Παναθηναϊκός με μ.ο. 16.33 και 12ος ο Ολυμπιακός με 16.17).

Τα κλεψίματα ήταν ο τομέας του Παναθηναϊκού, με τους «πράσινους» να βρίσκονται στη δεύτερη θέση της λίστας (μ.ο. 7.23), πίσω από την πρωτοπόρο ΤΣΣΚΑ Μόσχας (μ.ο. 7.67).

Στα μπλοκ διακρίθηκε η Μακάμπι Τελ Αβίβ με μέσο όρο 3.63 κοψίματα ανά αγώνα, ενώ επιρρεπής στα λάθη ήταν ο Ολυμπιακός (2ος με μ.ο. 12.80). Οι «ερυθρόλευκοι», πάντως, ήταν αυτοί που ήξεραν να… κερδίζουν φάουλ με μ.ο. σε 30 αγώνες 22.27, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε την τάση να υποπίπτει σε αυτά (3ος στη λίστα με μέσο όρο 22.60).

Ο Ολυμπιακός έδωσε ρεσιτάλ από τη γραμμή των ελευθέρων βολών και βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τις περισσότερες εύστοχες (505), τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός είχε… θέμα στην ευστοχία (16ος στη λίστα με 389 εύστοχες σε 573 προσπάθειες, 67.89%).

Στα ποσοστά ευστοχία σε δίποντα και τρίποντα και οι δύο ελληνικές ομάδες ήταν εκτός πεντάδας, με τον Παναθηναϊκό όμως να ξεχωρίζει στην τρίτη θέση της λίστας με τις ομάδες που είχαν τις περισσότερες εκτελέσεις από τα 6.75 (759), αλλά μόλις 35.18% ευστοχία.

Τέλος, στο σύστημα αξιολόγησης (index) Ρεάλ Μαδρίτης (μ.ο. 103.43) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (μ.ο. 102.27) έκαναν άνετα το… «1-2».

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
===============================
Το «φαινόμενο» που ακούει στο όνομα Λούκα Ντόντσιτς (Ρεάλ) ξεχώρισε στο σύστημα αξιολόγησης (index) με μέσο όρο 22.67, ενώ η πεντάδα των κορυφαίων συμπληρώθηκε με τον Νικ Καλάθη (μ.ο. 18.37). Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αλεξέι Σβεντ (Κίμκι) «κάθεται» στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ της κανονικής περιόδου με μ.ο. πόντων 21.43, ενώ ο Ντόντσιτς βρίσκεται στην 3η θέση με μέσο όρο 16.89.

Ο Τζέιμς Ογκούστιν της Μάλαγα διακρίνεται στo σύνολο των ριμπάουντ με μέσο όρο 6.69 ανά αγώνα (σ.σ. 1η θέση και στα επιθετικά), ενώ στην τετράδα ξεχωρίζει ο Κρις Σίνγκλετον του Παναθηναϊκού (μ.ο. 5.80). Ο Αμερικανός, πάντως, είναι ο πλέον αξιόπιστος στο «μάζεμα» των αμυντικών ριμπάουντ και βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας με μέσο όρο 4.80.

Η πρωτιά στις ασίστ ανήκει δικαιωματικά στον Νικ Καλάθη του Παναθηναϊκού (μ.ο. 8.15), με τον επόμενο Έλληνα να διακρίνεται στην 7η θέση (Κώστας Σλούκας, Φενερμπαχτσε, μ.ο. 5). Κορυφή και στα κλεψίματα για τον «πράσινο» γκαρντ με μέσο όρο 1.78 ανά αγώνα, ενώ στα μπλοκ ο Μπράιαντ Ντάνστον δεν έχει… αντίπαλο (μ.ο. 1.73).

Στα λάθη ξεχωρίζει πρώτο το όνομα του σκόρερ, Αλεξέι Σβεντ, με μέσο όρο 3.03, ενώ ο Ρώσος έχει τον… τρόπο να κερδίζει και τα περισσότερα φάουλ από τους αντιπάλους του (μ.ο. 5.90), που συνήθως μάταια προσπαθούν να τον περιορίσουν.

Ένας «ερυθρόλευκος», ο Μπράιαν Ρόμπερτς ηγείται της λίστας με το καλύτερο ποσοστό ευστοχίας στις βολές (97.96%), ενώ στην αντίστοιχη λίστα στα δίποντα προηγείται ο Αχμέτ Ντουβερίογλου της Φενέρ (67.50%). Με ποσοστό ευστοχίας 59.46% στα τρίποντα, ο Τζέιμς Νάναλι της Μπασκόνια είναι ο πλέον αξιόπιστος από τα 6.75, ενώ ο Ίαν Βουγιούκας του Παναθηναϊκού αποτελεί το μοναδικό Έλληνα στην εξάδα της λίστας στα σουτ εντός πεδιάς (6ος σε ευστοχία: 64.41%). Ο «ερυθρόλευκος», πάντως, Νίκολα Μιλουτίνοβ βρίσκεται στην 4η θέση με ποσοστό ευστοχίας 65%

Τέλος, ο Νικ Καλάθης είναι πρώτος στη σχέση ασίστ(220)/λαθών(62).

ΟΙ… ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΙ «ΑΙΩΝΙΟΙ»
=============================
Στους Κρις Σίνγκλετον, Τζέιμς Γκιστ και Λούκας Λεκαβίτσιους έπιασε το… ξεμάτιασμα με τους τρεις «πράσινους» να αντέχουν στον φετινό… μαραθώνιο της κανονικής περιόδου, να μένουν μακριά από τραυματισμούς και να αγωνίζονται και στις 30 αναμετρήσεις!

Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός, που ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς σε όλη τη σεζόν, μόνο ο Γιάνις Στρέλνιεκς αποδείχθηκε σκληρό… καρύδι και δήλωσε παρών και στις 30 αγωνιστικές!

07/04/2018 06:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ – του Θοδωρή Ψωμά
Aθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: