“Μπασάρ ο Χημικός”: Είναι ο αλ Άσαντ χειρότερος και από τον εξάδελφο του Σαντάμ Χουσείν;




Του Lluís Bassets (*)

Ο Μπασάρ είναι χειρότερος από τον Αλί, τον χημικό του Σαντάμ Χουσεϊν. Πιο επικίνδυνος από τον Αμπουμπακέρ, τον ψευδοχαλίφη του τρομοκρατικού ψευδοχαλιφάτου. Σε παγκόσμια κλίμακα, ακολουθεί τον Οσάμα μπιν Λάντεν – αν δεν τον περνάει κιόλας -, τον μόνο από τους τέσσερις για τον οποίο δεν είναι γνωστό αν χρησιμοποίησε χημικά όπλα, παρόλο που είναι βέβαιο ότι θα το είχε κάνει αν είχε τη δυνατότητα.

Στο εξολοθρευτικό ταλέντο του Αλί Χασάν αλ Μαγίντ, εξαδέλφου του Σαντάμ και ηγετικού στελέχους του καθεστώτος, οφείλεται η σφαγή της Χαλάμπσα, το 1988, όπου έχασαν τη ζωή τους 4.000 με 5.000 άμαχοι Κούρδοι όταν δέχθηκαν επίθεση με αέριο μουστάρδας. Στους ώμους του Ασαντ πέφτει η ευθύνη για δεκάδες χημικές επιθέσεις από τότε που ξεκίνησε η εξέγερση στη Συρία το 2011. Τα θύματά τους περιλαμβάνονται στο μισό εκατομμύριο νεκρούς από τον εμφύλιο πόλεμο για τον οποίο εκείνος είναι ο πρώτος και κύριος υπεύθυνος.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, που το 2013 τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης, έχει συντάξει εκθέσεις για 85 χημικές επιθέσεις στη Συρία, αν και ο πραγματικός τους αριθμός είναι ασφαλώς πολύ μεγαλύτερος. Μόνο τρεις έχουν αποδοθεί στο Ισλαμικό Κράτος, μία στους αντικυβερνητικούς αντάρτες και πάνω από 50 στο καθεστώς.

Στη διαστροφή αυτών των όπλων προστίθεται η διαστροφή του αερίου Σαρίν, το οποίο ο Ασαντ έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον δύο φορές: η τελευταία ήταν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ντούμα. Η παραγωγή του αερίου απαγορεύεται αυστηρά, καθώς χρησιμοποιείται αποκλειστικά για πολεμικούς σκοπούς.

Η χρήση αυτού του είδους όπλων δεν οφείλεται σε συμπτώσεις ή σε απροσεξίες. Αποτελεί αντίθετα επίδειξη ατιμωρησίας και πρόκλησης, από τότε που ο Μπαράκ Ομπάμα απέσπασε το 2013 τη δέσμευση του Βλαντίμιρ Πούτιν για πλήρη εξάλειψή τους στη Συρία και ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε πέρυσι τέτοια εποχή, εκτοξεύοντας 59 πυραύλους, να αποκαταστήσει την αποτρεπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών ύστερα από μια χημική επίθεση του Ασαντ.

Τα χημικά όπλα ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία όπλων μαζικής καταστροφής, μετά τα πυρηνικά. Και τα δύο αποτελούν εμβλήματα και εργαλεία μιας εθνικής κυριαρχίας που βρίσκεται πάνω και πέρα από διεθνείς οργανισμούς. Ο Πούτιν και ο Ασαντ χρησιμοποιούν τα όπλα της δεύτερης κατηγορίας – στο Σάλσμπουρι εναντίον του προδότη πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και στην Ντούμα εναντίον των αμάχων ώστε να ολοκληρωθεί η νίκη τους επί των ανταρτικών δυνάμεων – καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα της πρώτης κατηγορίας, της μέγιστης δυνατής καταστροφής.

Τα παραληρήματα του Τραμπ δεν μπορούν να κρύψουν τις δυσκολίες μιας αρμόζουσας απάντησης. Την περασμένη εβδομάδα ήθελε να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία και τώρα έστεψε σύμβουλο εθνικής ασφαλείας τον Τζον Μπόλτον, ένα γεράκι που έκανε λάθος σε όλους τους προηγούμενους πολέμους. Ετσι, σε έναν ακυβέρνητο κόσμο όπως ο σημερινός, ο Μπασάρ ο Χημικός είναι πιο επικίνδυνος από τον μπιν Λάντεν. Αν με πειράξετε – μας λέει – , θα στείλω ακόμη περισσότερους πρόσφυγες στην Ευρώπη. Το ίδιο θα κάνει αν οι άλλοι δεν εξασφαλίσουν το μέλλον του ή αν δεν πληρώσουν για την ανοικοδόμηση της χώρας του.

Aς μην έχουμε αυταπάτες. Ο Ασαντ είναι χειρότερος ακόμη κι από τον Τραμπ.

  • (*) Ο Λουίς Μπασέτς είναι αρθρογράφος της El Pais – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: