Αρνητική και η Γερμανία στο ενδεχόμενο αλλαγών στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν




Η διατήρηση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη Γερμανία και δεν μπορεί να τύχει νέας διαπραγμάτευσης, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών καθώς πλησιάζει η 12η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν αν θα επαναφέρουν τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

«Για εμάς, η θέση παραμένει σαφής – η ύψιστη προτεραιότητα είναι η διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας και η πλήρης εφαρμογή της απ’ όλες τις πλευρές», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Η πυρηνική συμφωνία ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με επτά χώρες και την ΕΕ και δεν μπορεί να αποτελέσει και πάλι αντικείμενο διαπραγμάτευσης… αλλά είναι επίσης σαφές πως, πέρα από την πυρηνική συμφωνία, θέλουμε να διασφαλίσουμε πως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν υπηρετεί αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.»

Πρόσθεσε πως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε μια συμπληρωματική συμφωνία προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα.

«Πρέπει να εξετάσουμε αυτή την πρόταση προσεκτικά. Το ερώτημα είναι υπό ποιες περιστάσεις θα ήταν έτοιμο το Ιράν να αφήσει αυτή τη διαδικασία να συμβεί. Βρισκόμαστε σε στενή και εποικοδομητική ανταλλαγή μεταξύ των τριών της ΕΕ [των τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνυπέγραψαν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν το 2015] και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε πως η Βρετανία εργάζεται στενά με τους συμμάχους της για θέματα που σχετίζονται με το Ιράν, εκφράζοντας την υποστήριξη της Βρετανίας στις συνομιλίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μακρόν είπε πως μίλησε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για μια «νέα συμφωνία» στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες που παραμένουν σχετικά με το Ιράν πέρα από το πυρηνικό πρόγραμμά του.

«Εργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους μας για το πώς θα αντιμετωπίσουμε μια σειρά από προκλήσεις που θέτει το Ιράν στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένων και εκείνων των θεμάτων που θα μπορούσε να καλύψει μια νέα συμφωνία όπως πρότεινε ο πρόεδρος Μακρόν», είπε ο εκπρόσωπος.

«Η πυρηνική συμφωνία ήταν προϊόν 13 ετών ακάματης διπλωματίας και λειτουργεί», είπε ο εκπρόσωπος.

«Την ίδια στιγμή αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν πράγματα που δεν καλύπτει η συμφωνία τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε περιλαμβανομένων των βαλλιστικών πυραύλων, του τι θα συμβεί όταν λήξει η συμφωνία και της αποσταθεροποιητικής δράσης του Ιράν στην περιοχή.»

Η πρόταση του Μακρόν προβλέπει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να εμποδίσουν οποιαδήποτε πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν έως το 2025 και μετά το έτος αυτό, να αντιμετωπίσουν το θέμα του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια πολιτική λύση που να περιορίζει την επιρροή του Ιράν στην Υεμένη, στη Συρία, στο Ιράκ και στον Λίβανο.

25/04/2018 16:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Βερολίνο, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: