Απόρρητα στοιχεία στο φως από το Λονδίνο: Οι Ρώσοι παρακολουθούσαν από το 2013 την Σκριπάλ




Οι ρωσικές αρχές παρακολουθούσαν τουλάχιστον από το 2013 και μετά τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες της Γιούλια Σκριπάλ, σύμφωνα με ένα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις βρετανικές πληροφορίες ασφαλείας που έχουν συλλεχθεί.

Σε μία σπάνια κίνηση, η βρετανική κυβέρνηση κοινοποίησε ορισμένες από τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες ασφαλείας.

Η κοινοποίηση αυτή έγινε με τη δημοσιοποίηση επιστολής προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ που έχει ως αποστολέα τον επικεφαλής Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας της βρετανικής κυβέρνησης σερ Μαρκ Σέντγουϊλ.

Η επιστολή προς τον Γενς Στόλτενμπεργκ σημειώνει ότι ο προσωπικός λογαριασμός email της 33χρονης ήταν στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών πληροφοριών ασφαλείας τουλάχιστον από το 2013.

Διατυπώνεται επίσης ο ισχυρισμός ότι οι Ρώσοι έχουν παρασκευάσει και αποθηκεύσει τα τελευταία χρόνια μικρές ποσότητες ουσιών της οικογένειας νόβιτσοκ, καθώς και ότι από το 2006 και μετά έχουν κάνει δοκιμές για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν νευροτοξικές ουσίες για στοχευμένες επιθέσεις με διάφορους τρόπους, όπως π.χ. επαλείφοντας τα χερούλια στις πόρτες κτιρίων.

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα των Βρετανών ειδικών ανέφερε ότι η έκθεση των Σκριπάλ στην ουσία νόβιτσοκ έγινε πιθανότατα στην είσοδο του σπιτιού του Σεργκέι Σκριπάλ στο Σόλσμπερι, καθώς εκεί ανιχνεύθηκε η μεγαλύτερη συγκέντρωση της χημικής ουσίας.

Ο κ. Σέντγουϊλ έχει από το πόστο του την ευθύνη συλλογής των πληροφοριών από όλες τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Στην επιστολή αναφέρει ότι η ουσία τύπου νόβιτσοκ που χρησιμοποιήθηκε στο Σόλσμπερι παρασκευάστηκε στο ρωσικό ερευνητικό εργαστήριο στο Σικχάνι στο πλαίσιο προγράμματος ανάπτυξης επιθετικών χημικών όπλων.

Προσθέτει ότι η Ρωσία θεωρεί τουλάχιστον ορισμένους από τους αποστάτες πρώην κρατικούς αξιωματούχους ως «θεμιτούς στόχους για δολοφονία».

Η επιστολή καταλήγει με την εκτίμηση ότι «μόνο η Ρωσία έχει τα τεχνικά μέσα, την επιχειρησιακή εμπειρία και το κίνητρο» για την επίθεση κατά των Σκριπάλ και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λογική εξήγηση.

Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρέσβης στο Λονδίνο Αλεξάντερ Γιακοβένκο επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Γιούλια Σκριπάλ στην ουσία έχει πέσει θύμα «απαγωγής» από τις βρετανικές αρχές, ή έστω «εξαναγκαστικής απομόνωσης». Αμφισβήτησε δε τη γνησιότητα της δήλωσης που εξέδωσε η 33χρονη μέσω της Σκότλαντ Γιαρντ σύμφωνα με την οποία δεν επιθυμεί τη βοήθεια των ρωσικών προξενικών αρχών.

Συμπλήρωσε ότι η καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα «σκηνοθετήθηκε» από τους εθελοντές διασώστες White Helmets στη Συρία.

ΚΥΠΕ-Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία-Λονδίνο
13/04/2018 16:03

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: