Απολύτως ασφαλής ο Σαρωνικός για κολύμπι, από τη ρύπανση του “Αγία Ζώνη ΙΙ, λέει ο Σαντορινιός




Οι πολίτες μπορούν πλέον να κολυμπήσουν άφοβα στα νερά του Σαρωνικού, διαβεβαίωσε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, κατά την ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων αναφορικά με τη ρύπανση που προκλήθηκε από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

«Η περιπέτεια αυτή έχει λήξει», σημείωσε ο κ. Σαντορινιός, κατά την παρουσίαση στην επιτροπή της μελέτης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ, η ρύπανση δεν προκάλεσε σοβαρές επιπτώσεις στη θάλασσα, τις παραλίες και τους θαλάσσιους οργανισμούς.

Όπως υποστήριξε ο κ. Σαντορινιός, η διαχείριση των επιπτώσεων του ναυαγίου πραγματοποιήθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικά. «Είναι η πρώτη φορά που είχαμε μια τόσο συντονισμένη επιχείρηση και τόσο συντονισμένη επιτήρηση, ενώ είναι και η πρώτη φορά που ανελκύεται ένα ναυάγιο, την ίδια ώρα που στον βυθό τού Πειραιά βρίσκονται 26 ναυάγια και σε εκείνον της Ελευσίνας 28», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι το πρόστιμο του 1,2 εκατομμυρίου ευρώ που επιβλήθηκε στην εταιρεία, αποτελεί το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ σε πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ Σπύρος Μαυράκος διευκρίνισε ότι οι κύριες επιπτώσεις της ρύπανσης περιορίστηκαν στη Σαλαμίνα, τη Γλυφάδα και το Ελληνικό, ενώ η διάρκειά τους δεν ξεπέρασε τους τρεις μήνες. Όπως σημείωσε ο ίδιος, οι εκτεταμένες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε βάθος μέχρι και 92 μέτρα καταδεικνύουν ότι «η κατάσταση που ισχύει σήμερα είναι λίγο πολύ ίδια με εκείνη προ του ναυαγίου».

Στις έρευνες συμμετείχαν 25 ερευνητές, ενώ συντάχθηκαν πέντε μελέτες, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Σαρωνικός είναι πλέον καθαρός.

27/04/2018 17:14
ΚΥΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: