Από εχθροί, σύμμαχοι ο Ερντογάν και ο εθνικιστής Ιχσάνογλου, ενόψει των εκλογών του Ιουνίου




Ήταν ο αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν στις Προεδρικές εκλογές της Τουρκίας το 2014 υποστηριζόμενος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τότε, αλλά ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, σε αυτές τις εκλογές στις 24 Ιουνίου, στηρίζει τον Ερντογάν.

Όπως γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, ο Ιχσάνογλου, που διετέλεσε και Βουλευτής του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα στηρίξει την απόφαση του κόμματός του για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Ταγίπ Ερντογάν στις πρώτες Προεδρικές εκλογές της Τουρκίας μετά την συνταγματική μεταρρύθμιση.

Ο Ιχσάνογλου είχε χάσει τότε τις εκλογές στον πρώτο γύρο, κερδίζοντας μόνο το 38% παρ’ ότι ήταν υποψήφιος του κόμματός του και του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε εκλεγεί τότε Πρόεδρος με 51,79%.

Υποψήφιος ήταν σε εκείνες τις εκλογές και ο κουρδικής καταγωγής Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών που τώρα βρίσκεται στη φυλακή και τότε είχε κερδίσει ποσοστό 9,76%.

Στο μεταξύ, η Χουριέτ γράφει ότι δύο ακόμη Βουλευτές του κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, ο Οσμάν Μπαϊντεμίρ στην Σανλιούρφα και η Σελμά Ιρμάκ στο Χάκαρι, έχασαν τις βουλευτικές τους έδρες μετά τις καταδικαστικές γι’ αυτούς αποφάσεις περί προσβολής αστυνομικού για τον πρώτο και μέλους τρομοκρατικής οργάνωσης (ΠΚΚ) και τρομοκρατικής προπαγάνδας για την δεύτερη. Η Ιρμάκ έχει καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκιση και ο Μπαϊντεμίρ σε 1,5.

Ο συνολικός αριθμός των Βουλευτών του κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών που έχουν χάσει την έδρα τους είναι 11.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο δύο ακόμη Βουλευτές του εν λόγω κόμματος έχασαν την βουλευτική τους έδρα επειδή καταδικάστηκαν σε φυλάκιση. Ο ένας εξ αυτών, ο Αχμέτ Γιλντιρίμ μπήκε στη φυλακή για ένα χρόνο και δύο μήνες γιατί πρόσβαλλε τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του μετά το δημοψήφισμα πέρυσι και έγινε ο πρώτος Βουλευτής στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας που έχασε την έδρα του γι’ αυτό τον λόγο.

ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
20/04/2018 22:35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: