Απαιτεί μερίδιο στο φυσικό αέριο με ή χωρίς λύση: Τι είπε ο Ερντογάν στους Ευρωπαίους




Του Κώστα Βενιζέλου

«Με λύση ή χωρίς λύση οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο στους υδρογονάνθρακες». Αυτή ήταν η θέση που διατύπωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη σύνοδο Τουρκίας – Ε.Ε., την περασμένη Δευτέρα, στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ έθεσε ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο να σταματήσει αμέσως τις ενέργειες αυτές. Έσπευσε να αναφέρει στον Ερντογάν πως εάν το Κυπριακό επιλυθεί, τότε η Τουρκία θα έχει οφέλη (και στα ενεργειακά).

  • Η απάντηση του Ερντογάν ήταν κοφτή και σύντομη. Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο στους υδρογονάνθρακες ανεξαρτήτως τι θα γίνει στο Κυπριακό. Επιχειρηματολόγησε προτάσσοντας «τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» και τα συμφέροντα της Τουρκίας, χωρίς να δείχνει να τον απασχολεί ιδιαίτερα εάν πείθει.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Ερντογάν δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να λυθεί το Κυπριακό και επικεντρώνεται στο φυσικό αέριο. Ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν πως το μήνυμα που εισέπραξαν Τουσκ και Γιούνκερ είναι πως οι προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ θα συνεχιστούν με στόχο να δημιουργηθούν τετελεσμένα σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι πρόσφατα ο Τούρκος Πρόεδρος είχε παρουσιάσει και φόρμουλα για τον διαμοιρασμό του αερίου, παραπέμποντας στην πληθυσμιακή αναλογία και όχι μόνο.

Στην ίδια συνάντηση, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, ο Ντόναλντ Τουσκε ξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη και αποφασισμένη να συνεχίσει στη γραμμή της ευρωπαϊκής προοπτικής πορείας της χώρας. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έσπευσε να διαμηνύσει στον κ. Ερντογάν πως η συνέχιση αυτής της πορείας εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία, στέλνοντάς του το μήνυμα πως θα πρέπει να εναρμονιστεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, εάν θέλει να προχωρήσει. Τουσκ και Γιούνκερ προσήλθαν στη συνάντηση έχοντας ο καθένας από τους δύο αναλάβει κάποια θέματα να εγείρει. Έκαναν, δηλαδή, κατανομή ρόλων.

  • Για παράδειγμα, ο Πρόεδρος της Κομισιόν ήγειρε το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Τουρκία για να εισπράξει την απάντηση Ερντογάν, που ήδη έγινε γνωστή, πως δεν εξαρτάται από τον ίδιο η απελευθέρωσή τους, αλλά από την «ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη». Κατά τα άλλα, ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε κατά κύριο λόγο για την εισβολή στο Αφρίν και ζήτησε από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωση να δηλώσουν τη ευγνωμοσύνη τους για την κατοχή τμήματος ξένης χώρας από το καθεστώς της Άγκυρας, επειδή με αυτό τον τρόπο καταπολεμά την… τρομοκρατία.

Κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Θεωρείται πλέον δεδομένο πως οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη θα συνεχιστούν με διάφορες δράσεις. Ξένοι διπλωμάτες σημειώνουν πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να προβεί σε καμία ακραία κίνηση σε βάρος της ExxonMobil, όπως έπραξε με την ιταλική ΕΝΙ. Άλλωστε τα δεδομένα δεν είναι τα ίδια. Άλλο η αμερικανική ExxonMobil και διαφορετικό είναι η ιταλική ΕΝΙ.

Οι Ιταλοί, η κυβέρνηση για την ακρίβεια, παρουσιάσθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Το γεγονός, λοιπόν, ότι δεν θα παρενοχλήσει το τρυπάνι της ExxonMobil δεν σημαίνει πως δεν θα αντιδράσει στις έρευνες. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Τουρκία θα επιλέξει να προχωρήσει η ίδια σε παράλληλες έρευνες με το δικό της γεωτρύπανο. Ενόψει του γεγονότος ότι η αμερικανική εταιρεία προγραμματίζει να προχωρήσει στις έρευνές της στο τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, του τρέχοντος χρόνου, αυτό δίνει τη δυνατότητα στην τουρκική κυβέρνηση να προετοιμαστεί. Κι αυτό γιατί ακόμη βρίσκονται σε αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού, που θα εργοδοτηθεί στην πλατφόρμα.

Η τουρκική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι έχει δυσκολίες στην εξεύρεση προσωπικού, θεωρεί πως μέχρι το φθινόπωρο θα είναι αρκούντως προετοιμασμένη για το επόμενο βήμα. Το θέμα είναι πού θα διενεργήσει τις έρευνες η Τουρκία. Σε ένα από τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, νοτίως του νησιού, ή στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ κατεχόμενης Κύπρου και Τουρκίας; Ένα σενάριο είναι να τρυπήσει το τουρκικό γεωτρύπανο στο τεμάχιο 6 ή σε οποιοδήποτε άλλο, το οποίο αμφισβητεί η Άγκυρα (ήδη γνωρίζουν στην Άγκυρα ποιος είναι ο αδύνατος κρίκος). Ένα άλλο σενάριο είναι να αρχίσει έρευνες στον κόλπο της Μόρφου.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΒΑΡΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ

Δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι η ημερομηνία (16 Απριλίου) για την πραγματοποίηση του δείπνου του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, οριστοκοποιήθηκε μερικά 24ωρα μετά την ευρωτουρκική σύνοδο στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Η Άγκυρα άναψε το πράσινο φως στον Ακιντζί να χειριστεί το θέμα του δείπνου και τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνταν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, με τον συντονιστικό ρόλο να ανήκει στα Ηνωμένα Έθνη. Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως υπήρξαν συνεννοήσεις για τις λεπτομέρειες και ότι έμενε ουσιαστικά μόνο η ημερομηνία, που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η πραγματοποίηση του δείπνου, σε αυτή τη φάση, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων, εμπεριέχει ρίσκο, καθώς μια αποτυχία, που είναι ορατή, ενδεχομένως να περιπλέξει περισσότερο τα δεδομένα στο Κυπριακό.

Προληπτικές κινήσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, προγραμματίζει επισκέψεις σε χώρες που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος των επισκέψεων αυτών είναι προληπτικά να ενημερωθούν οι κυβερνήσεις αυτές για τις θέσεις της Λευκωσίας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ενόψει της εξαμηνιαίας έκθεσης που θα υποβληθεί τον ερχόμενο Ιούλιο και του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας, που θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Λευκωσία κρίνει αναγκαίο να προβεί σε ενημέρωση σημαντικών χωρών, ώστε να μην υπάρξει ενδεχόμενο συζήτησης περαιτέρω μείωσης του αριθμού της Δύναμης, αν και ένα τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται σήμερα. Στις επαφές αυτές θα αναδειχθεί η αναγκαιότητα διατήρησης της Ειρηνευτικής Δύναμης όσο διαρκεί η κατοχή τμήματος του νησιού από την Τουρκία.

Η κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί πως δεν υπάρχει σήμερα κίνδυνος να τεθεί ζήτημα μείωσης του αριθμού της Δύναμης, μετά και την έκθεση των εμπειρογνωμόνων. Ωστόσο, θεωρείται χρήσιμο ο υπουργός Εξωτερικών να ενημερώσει διά ζώσης τους ομολόγους του των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας προληπτικά, ώστε να μην υπάρξει οποιοδήποτε ενδεχόμενο να εμφανιστεί θέμα από τους «συνήθεις υπόπτους». Υπενθυμίζεται συναφώς πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την εκλογή Τραμπ, προωθούν νέα πολιτική με στόχο τη μείωση του προϋπολογισμού των Ειρηνευτικών Αποστολών των Ηνωμένων Εθνών ανά τον κόσμο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: