Απορρίπτουμε με κατηγορηματικό τρόπο την πρόταση Ερντογάν για ανταλλαγή, είπε ο Αλέξης Τσίπρας




Με τον πλέον απόλυτο τρόπο ο Έλληνας πρωθυπουργό απέρριψε την πρόταση του Τούρκου Προέδρου για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ αξιωματικούς, που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας, μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι συμψηφισμοί ή τα καλέσματα για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το δικαιοκρατικό πλαίσιο. Εμείς από τη δική μας πλευρά μαζί με την ΕΕ και τους θεσμούς επιμένουμε να κρατάμε τη διακηρυγμένη δέσμευση, ρητορική, αλλά διακηρυγμένη δέσμευση της Τουρκίας σε αυτό που ονομάζεται κράτος Δικαίου. Αναμένουμε τη συντομότερη επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ακριβώς όπως ορίζουν οι Αρχές του Κράτους Δικαίου και ταυτόχρονα απορρίπτουμε με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο απαράδεκτες προϋποθέσεις και απαράδεκτος συμψηφισμούς»», είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια νευρικότητα στην Τουρκία η οποία προκαλείται τόσο από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία όσο και από την εσωτερική πολιτική σκηνή. «Οι επιλογές της ηγεσίας της όμως δείχνουν μια ταλάντευση. Η Τουρκία δείχνει ότι είναι μια χώρα η οποία φλερτάρει με την ιδέα της απομάκρυνσής της από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Δείχνει σαν να κινδυνεύει να χάσει τον προσανατολισμό της και να απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή της στόχευση. Αυτή δεν θα είναι μια καλή εξέλιξη, ούτε για την Τουρκία, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την ευρύτερη περιοχή”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος χαρακτήρισε “καλοδεχούμενο” το πρώτο σκέλος των δηλώσεων Ερντογάν για τερματισμό της έντασης με την Ελλάδα ωστόσο κάλεσε την Τουρκία να αποδείξει την ουσία αυτών των λόγων με πράξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την εκπεφρασμένη στήριξη προς την Ελλάδα φέρνοντας ως παράδειγμα το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, λέγοντας ότι στις προκύπτουσες διαφορές με την Τουρκία έχουμε την ευρύτερη δυνατή στήριξη και τόνισε: «Η κυβέρνηση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, όπως αυτά προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις και το Διεθνές Δίκαιο, αλλά ταυτόχρονα με αυξημένο κύρος και ανακτημένη αξιοπιστία, έχει καταφέρει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη θέση της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς ώστε να δημιουργήσει ένα ευρύτερο πλαίσιο υποστήριξης και συμμαχιών για τη στήριξη των δίκαιων θέσεων της»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: