Ανήλικος Παλαιστίνιος ο τέταρτος νεκρός των επεισοδίων στη μεθόριο της Γάζας με το Ισραήλ

File Photo: Palestinians protesters carry a wounded youth during clashes with Israeli troops, near the border with Israel in the east of Gaza City, 06 April 2018. EPA, MOHAMMED SABER
Ένας 15χρονος Παλαιστίνιος, που είχε τραυματιστεί από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σε νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες στη μεθόριο μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

“Υπέκυψε στα τραύματά του ο 15χρονος Άζαμ Οβέιντα, ο οποίος είχε τραυματιστεί από σφαίρα στο κεφάλι χθες στο ανατολικό τμήμα της Χαν Γιουνές” στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Με τον θάνατό του ανέρχονται σε 4 οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν κατά την πέμπτη αυτή Παρασκευή κινητοποιήσεων, κατά την οποία χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν και πάλι κοντά στη μεθόριο που χωρίζει την Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

Συνολικά 45 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών και περισσότεροι από 1.500 έχουν τραυματιστεί από τότε που ξεκίνησε, στις 30 Μαρτίου, το κίνημα αυτό αμφισβήτησης που ονομάστηκε “η μεγάλη πορεία της επιστροφής”. Κανένας Ισραηλινός δεν έχει τραυματιστεί.

Το κίνημα αυτό διεκδικεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν ή έφυγαν μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Οι διαμαρτυρίες αυτές γίνονται επίσης για την καταδίκη του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια για να περιορίσει τη Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην κυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 10.000 άνθρωποι μετείχαν χθες “στις ταραχές” κατά μήκος της μεθορίου.

Ο ισραηλινός στρατός κατηγορείται για υπερβολική χρήση βίας και βρίσκεται αντιμέτωπος με αιτήματα για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας από τον ΟΗΕ ή την ΕΕ.

Αυτός δηλώνει ότι ανοίγει πυρ μόνον όταν είναι αναγκαίο και κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και ότι ευθύνεται για τους θανάτους.

28/04/2018 10:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Γάζα, Παλαιστίνη

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal