Ανεβάζει επικίνδυνα τους τόνους η Τουρκία: Να μετράτε τα λόγια σας για τα Ίμια, απαντά η Αθήνα




«Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της».

Τα παραπάνω τονίζει με μία αυστηρή ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε απάντηση τής δήλωσης του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία αμφισβητούσε την κυριαρχία των Ιμίων.

«Το νομικό καθεστώς των Ιμίων» υπογραμμίζει η ανακοίνωση «είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ’ αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη».

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ανεβάσει επικίνδυνα τους τόνους τις τελευταίες ημέρες σε σημείο που ναπροκαλείται εύλογη ανησυχία για τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέλαβε πάλι το ρόλο του …μπαμπούλα:

«Δεν θα ανεχτούμε ποτέ κύκλους που παραβιάζουν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο», δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ και κάλεσε «αυτούς που κάνουν ζωή κουρσάρων στα νερά του Αιγαίου» να μην βγάλουν από το μυαλό τους την ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 1922.

Σε ομιλία του σε τελετή εγκαινίων κρατικού νοσοκομείου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία είναι κομμάτι της Ευρώπης και ότι ο στόχος για ένταξη στην ΕΕ συνεχίζεται. «Γι αυτό καταβάλλουμε προσπάθειες αλλά δυστυχώς δεν βλέπουμε την ίδια ειλικρίνεια από τους φίλους μας Ευρωπαίους», ανέφερε.

ΕΔΩ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ: “Να θυμάστε την καταστροφή της Σμύρνης”, λέει ξεδιάντροπα ο Γιλντιρίμ

Η απαράδεκτη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Με χθεσινή του ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα για «πολιτική εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμα Natura 2000 τα Ίμια «καθώς και ορισμένα νησιά, νησίδες και βράχους στο Αιγαίο, των οποίων η κυριαρχία δεν παραχωρείται στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες».

Υπενθυμίζοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση «ότι δεν πρέπει να γίνει εργαλείο στις προσπάθειες της Ελλάδας για πολιτική εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων», το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την κυριαρχία της Τουρκίας επί των Ιμίων».

  • Δηλώνει ότι η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί κανένα «τετελεσμένο γεγονός …ως προς τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου Πελάγους, των οποίων το νομικό καθεστώς αμφισβητείται».

Υποστηρίζει ακόμη ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία περί της κυριαρχίας της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες Ίμια» προσθέτοντας ότι δεν θα δεχθούν κανένα τετελεσμένο που θα δημιουργήσει η Ελλάδα όσον αφορά τους γεωγραφικούς σχηματισμούς στη θάλασσα του Αιγαίου, το νομικό καθεστώς των οποίων αμφισβητείται.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ελλάδα πρόσφατα υιοθέτησε το νόμο 4519 που αφορά στο πρόγραμμα “Natura 2000” και περιλαμβάνει 446 χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές.

  • Παρόλο που αναφέρει ότι στην πραγματικότητα η Τουρκία δεν προβάλλει καμία ένσταση όσον αφορά στους γενικούς σκοπούς και το περιεχόμενο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ, όπως του Natura 2000, του Corine Bird Directive κλπ, ωστόσο, αναφέρει ότι «είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται αυτά τα προγράμματα για θέματα που αφορούν στο Αιγαίο».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα εκμεταλλεύεται και αυτή τη φορά μέσω της εθνικής νομοθεσίας της το πρόγραμμα Natura 2000 της ΕΕ». Σύμφωνα με το ίδιο η Ελλάδα μετά την κρίση των Ιμίων το 1996 συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα Natura 2000 τις βραχονησίδες των Ιμίων, όπως επίσης και κάποια άλλα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο, των οποίων το καθεστώς κυριαρχίας δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες.

«Επισήμως ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1998 για τη θέση της Τουρκίας σχετικά με την πολιτική που ασκεί η Ελλάδα μέσω του Natura 2000 και των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ. Εξηγήσαμε ξεκάθαρα τη θέση μας πάνω σε αυτό το ζήτημα με ανακοίνωση του Υπουργείου μας στις 29 Απριλίου 1998 αλλά και με δηλώσεις του τότε Τούρκου Πρωθυπουργού στις 30 Απριλίου 1998. Και στη συνέχεια, προβήκαμε σε αρκετές ανακοινώσεις, τοσο ρητώς όσο και γραπτώς προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

  • «Στο πλαίσιο αυτό, θέλουμε να καλέσουμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με βάση την κοινή λογική», προστίθεται. «Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην ΕΕ να μην γίνεται εργαλείο στις προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης των ερευνητικών προγραμμάτων από την Ελλάδα», συμπληρώνεται. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «με αυτή την ευκαιρία θέλουμε επίσης να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία περί της κυριαρχίας της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες Ίμια».

Επιπλέον, σημειώνεται, «δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο που θα δημιουργήσει η Ελλάδα όσον αφορά τους γεωγραφικούς σχηματισμούς στη θάλασσα του Αιγαίου, το νομικό καθεστώς των οποίων αμφισβητείται». «Και τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο ελληνικός νόμος υπ. αριθμόν 4519 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ στις διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο”, αναφέρεται.

ΑΛΛΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

Πηγή: Να προσέχετε τα λόγια σας, απαντά η Ελλάδα: Τα Ίμια ανήκουν σε μας, λέει χωρίς ντροπή η Αγκυρα 

31/03/2018 23:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: