Αγώνας δρόμου για να προλάβουν: “Χλωμή” η συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Δεν έχει πάρει τελική απόφαση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για το αν θα ενεργοποιήσει ή όχι το Πρόγραμμα του, είναι το βασικό συμπέρασμα της σημερινής συνέντευξης Τύπου του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες με τα σημερινά δεδομένα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμμετέχει το Ταμείο, όμως στο παρασκήνιο γίνεται αγώνας δρόμου στο παρασκήνιο για να δείξουν οι δανειστές ένα ενιαίο μέτωπο ενόψει της εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο. Ο λόγος της δυσκολίας αυτής είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος, με δεδομένο ότι το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα εκπνέει την 20η Αυγούστου, όπως επιβεβαίωσε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Για να ενεργοποιηθεί το Πρόγραμμα του ΔΝΤ, απαιτούνται να τηρηθούν κάποιες διαδικασίες και να αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο, και να υπάρξει έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Τα stress test των τραπεζών είναι ένας παράγοντας που θα βοηθήσει, εάν βεβαίως δεν υπάρξουν εκπλήξεις, κάτι που δεν αναμένεται.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τόμσεν απάντησε σε πολλές ερωτήσεις που αφορούσαν την Ελλάδα, και τόνισε ότι τα οκτώ χρόνια Μνημονίου αποκόμισε πολλά μαθήματα για το μέλλον.

Αναφορικά με το θέμα του χρέους είπε:

«Αυτό που ζητήσαμε είναι ότι από τη στιγμή που θα πάμε στο Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να μπορούμε να εξηγήσουμε ποια είναι η στρατηγική για την αντιμετώπιση του χρέους.

Αποδεχθήκαμε ότι τα πραγματικά μέτρα θα εγκριθούν μόνο μετά το πέρας του προγράμματος του ESM με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει ικανοποιητικά το πρόγραμμα.

Πρέπει να έχουμε συμφωνία σχετικά με την ευρύτερη στρατηγική για τη μεθοδολογία και για τα μέτρα επί της αρχής και στη συνέχεια στο τέλος του προγράμματος του ESM θα έχουμε ακριβή ποσοτικοποίηση αυτών των παραμέτρων στο φως της ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Στο τέλος του προγράμματος του ESM πρέπει να υπάρχει απόφαση για το τι πρέπει να γίνει και τα μέτρα πρέπει να εγκριθούν εκείνη την χρονική περίοδο, αλλά κάποια (μέτρα) μπορούν να εφαρμοσθούν αργότερα. Αυτή είναι μια πιθανότητα, αλλά πρέπει να αποφασίσουμε με ποια προϋπόθεση θα εφαρμοστούν αργότερα. Θα μπορούσαν να υπάρξουν μηχανισμοί για την υλοποίησή τους αργότερα, αλλά με προϋπόθεση ότι θα είναι πολύ συγκεκριμένοι και αυτόματοι και δεν θα υπόκεινται σε πολιτικές αποφάσεις στην πορεία του χρόνου».

«Αυτό το πρόγραμμα -πρόσθεσε ο κ. Τόμσεν- λήγει μέσα Αυγούστου. Άρα είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι η ενεργοποίηση του προγράμματος πρέπει να γίνει πολύ σύντομα, αλλιώς δεν έχει νόημα να έχουμε ένα πρόγραμμα που λήγει πολύ σύντομα.

Χρειαζόμαστε δύο μέρη, χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα που εγκρίθηκε και χρειαζόμαστε τουλάχιστον μία αξιολόγηση, διαφορετικά δεν θα είναι ένα πρόγραμμα.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για εμάς για να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα

Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα όπως έχει συμφωνηθεί και εάν υπάρχει ικανοποιητική συμφωνία για το χρέος, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές και να έχει καλή έξοδο».

Αναφερόμενος στο φορολογικό, τόνισε:

«Το ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης για εμάς δεν είναι θέμα επίτευξης συγκεκριμένων στόχων. Είναι το πώς μπορεί να γίνει με έναν φιλικό τρόπο προς την ανάπτυξη. Δεν θα δείτε μια αποστολή του ΔΝΤ να πηγαίνει στην Ελλάδα και να λέει κάντε εκείνο ή κάντε το άλλο προκειμένου να επιτευχθεί υψηλότερος στόχος, για παράδειγμα η επίσπευση της  φορολογικής μεταρρύθμισης. Θα έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον το σημερινό μείγμα πολιτικής είναι αρκετά φιλικό προς την ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων θα έχουμε επίσης μια συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Η ανησυχία μας είναι ότι η τρέχουσα δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακή, έχει επιτευχθεί με την υπερβολική επικέντρωση στη συμπίεση των κεφαλαιακών δαπανών, τη συμπίεση σημαντικών δημοσίων δαπανών σε επίπεδο που είναι ουσιαστικά μη βιώσιμο και έχει επιτευχθεί πάρα πολύ με την αύξηση των ήδη υψηλών φορολογικών συντελεστών σε μια περιορισμένη φορολογική βάση που δεν είναι φιλική. Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτά τα δημοσιονομικά προβλήματα προκειμένου να έχει μια ισχυρή ανάπτυξη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει αυτούς τους στόχους που συμφώνησε με τους Ευρωπαίους. Η ανησυχία μας είναι το πως η Ελλάδα μπορεί να το κάνει με ένα τρόπο που θα  συμβαδίζει με την ισχυρή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα».

Καθαρή έξοδος ή καλή έξοδος

«Είναι ένα σημαντικό μήνυμα σχετικά με την κατάσταση των οικονομικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα και να στείλουμε μήνυμα ότι η αξιολόγηση των πολιτικών και του χρέους είναι σύμφωνη με τις προϋποθέσεις του προγράμματός μας», σημείωσε ο κ. Τόμσεν και πρόσθεσε:

«Θα είναι πολύ χρήσιμο να προχωρήσουμε για την Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να έχουμε την έγκριση του ΔΝΤ.

Η προληπτική γραμμή είναι σαφώς μια απόφαση που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε

Βασικό ζήτημα που προσβλέπει στο γεγονός ότι η αποδοχή των αγορών από την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά και από τη συνεχή υλοποίηση της μεταρρυθμίσεων, όταν η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον στο πρόγραμμα. Η πρόκληση για την κυβέρνηση να διατηρήσει τις μεταρρυθμίσεις και κάνοντας αυτό είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές».

Αναφερόμενος στα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών τόνισε:

«Τα stress test διεξάγονται αυτή τη στιγμή. Όταν ολοκληρωθούν θα έχουμε την έκθεση για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρεόυς στην οποία θα συμπεριλάβουμε τα αποτελέσματα τους».

“ΒΛΕΠΕΙ” ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ Ο ΤΟΜΣΕΝ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: