Αυτά θα είναι τα αναβαθμισμένα ελληνικά F16: Πως θα υλοποιηθεί η συμφωνία με τις ΗΠΑ




Ως πολλαπλασιαστής του αξιόμαχου της Πολεμικής Αεροπορίας και εν γένει των Ενόπλων Δυνάμεων θα λειτουργήσει με την ολοκλήρωσή της η αναβάθμιση των 85 F16 σε Viper.

Η σχετική συμφωνία ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που «έκλεισε» πριν από μερικές ώρες μετά από έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ περιλαμβάνει την αναβάθμιση 30 F16 Block 52 και 55 F16 Block 52+.

Το πρόβλημα που είχε καταστήσει αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ ήταν οι προβλεπόμενες δόσεις καθώς αυτές παρά τις ανάγκες της Π.Α. δεν μπορούσα να υποστηριχθούν από τους υφιστάμενους προϋπολογισμούς. Μάλιστα στο θέμα είχε αναφερθεί και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πριν από μερικές ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ η πρώτη δόση που θα καταβάλει η χώρα μας ανέρχεται σε ποσό από 40 έως 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τα επόμενο τρία χρόνια η ετήσια δόση δεν θα ξεπερνάει τα 120 εκατ. ευρώ εξαιτίας των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Η ολοκλήρωση της αναβάθμισης του πρώτου αεροσκάφους, που θα φύγει για τις ΗΠΑ τον Αύγουστο μετά από επιλογή Αμερικανών τεχνικών, θα γίνει εντός 22 μηνών και θα επιστραφεί στη χώρα μας το 2020-2021
Εάν χρειαστεί στις ΗΠΑ θα πάει και δεύτερο αεροσκάφος για να αναβαθμιστεί πλήρως και στη συνέχεια τα δύο αυτά αεροσκάφη θα αποτελέσουν υποδείγματα για τους τεχνικούς της ΕΑΒ, που θα τοποθετούν τα ηλεκτρονικά συστήματα που θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και θα φτάνουν στη χώρα μας.

Ακολούθως θα υπάρξει γραμμή παραγωγής στην ΕΑΒ και τα 85 αεροσκάφη θα έχουν αναβαθμιστεί πλήρως έως το 2028.

Τι περιλαμβάνει η έκδοση Viper

Στα ελληνικά F16 θα αναβαθμιστούν τα ηλεκτρονικά συστήματα με σημαντικότερο κομμάτι την τοποθέτηση του ραντάρ AESA (Active Electronically Scanned Array).

Μαζί με την αναβάθμιση η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει ακόμα έναν προσομοιωτή και θα βελτιώσει τους ήδη υπάρχοντες από F16 σε F16V. Επίσης προβλέπεται η αναβάθμιση του συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS I, σε επίπεδο ASPIS II, του εξοπλισμού υποστηρίξεων εδάφους, ενώ θα αγοραστούν και τα απαιτούμενα ανταλλακτικά.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: