60 μέρες “κόλαση” για την Ελλάδα: Σκληρές συζητήσεις με τους δανειστές για το τέλος του Μνημονίου




«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των 60 ημερών», δήλωσαν Έλληνες αξιωματούχοι μετά τις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους «όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές διατυπώνουν αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, παρά τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν».

Υποστήριξαν ότι και η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας δείχνει να έχει διάθεση για εξεύρεση λύσης αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αν και ομολογούν ότι οι Γερμανοί χρειάζονται χρόνο για να εξετάσουν τα θέματα που άπτονται του ελληνικού προγράμματος.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι αυτός ο χρόνος δεν υπάρχει επειδή το ΔΝΤ φαίνεται να μην προλαβαίνει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους:

«Η αίσθησή μας είναι ότι το Ταμείο θέλει να μπει στο πρόγραμμα αλλά δεν γνωρίζει εάν θα προλάβει».

Υποστήριξαν πως είναι προς όφελος της Ελλάδας να συμμετέχει το ΔΝΤ σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος, επειδή τάχθηκε εδώ και καιρό υπέρ της ελάφρυνσης. Το Ταμείο υποστηρίζει «διευρυμένη ελάφρυνση» που θα συμπεριλαμβάνει και τα δάνεια του ESM, κάτι που δεν φαίνεται να αρέσει στους Ευρωπαίους.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι η Αθήνα δέχεται πιέσεις από τους δανειστές για να ολοκληρώσει άμεσα την τέταρτη αξιολόγηση και σημείωσαν ότι το θέμα αυτό «βρίσκεται σε καλό δρόμο». Πρόσθεσαν ότι «ήδη ξεπεράστηκαν σημαντικά εμπόδια και λύθηκαν τα πιο δύσκολα ζητήματα όπως οι αντικειμενικές αξίες».

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα τη δεύτερη εβδομάδα Μαϊου. Στοχεύουν να ολοκληρώσουν την τεχνική συμφωνία μέχρι την 24η του επόμενου μήνα ούτως ώστε τα πάντα να είναι έτοιμα για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι η ημέρα αυτή θα είναι καθοριστική για τη χώρα και να συμφωνηθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το χρέος συζητήθηκε κατά το άτυπο Washington Group, όπου όμως οι δανειστές δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι δανειστές επεξεργάζονται τον γαλλικό μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους. Τόνισαν ότι «υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις που ελπίζουμε ότι σύντομα θα γίνουν συγκλίσεις».

Επιφυλάχτηκαν όμως αν είναι δυνατή μια σύγκλιση έως το Ecofin στη Σόφια την ερχόμενη Παρασκευή 27 Απριλίου.

«Το κλειδί για συμφωνία στο χρέος είναι ο μηχανισμός ελάφρυνσης», τόνισαν οι αξιωματούχοι και πρόσθεσαν πως είναι προς όφελος της Ελλάδας να ενταχθεί στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, επειδή απαιτει να καλυφθούν από τη συμφωνία και τα δάνεια του ESM.

Οι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι το σχέδιο ανάπτυξης που πρέπει να καταθέσει η ελληνική πλευρά, θα παραδοθεί στην οριστική του μορφή στη Σόφια.

Συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ, και οι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι οι αγορές δεν θα «τιμωρήσουν» την Ελλάδα με κλιμάκωση των αποδόσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η ένταξη του Ταμείου είναι «επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: