Ζωντανεύουν ημέρες “Ψυχρού Πολέμου”με τον πράκτορα: Η Δύση απαιτεί εξηγήσεις κι η Μόσχα απειλεί




Δηλώσεις και απειλές που θυμίζουν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου εκτοξεύουν Ρωσία και Βρετανία με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.

Η Μέι έδειξε τη Μόσχα και ζήτησε εξηγήσεις

Τους χαμηλούς τόνους που είχαν κρατηθεί από το Λονδίνο τα πρώτα 24ωρα μετά τον εντοπισμό του Σκριπάλ σε κωματώδη κατάσταση, διαδέχθηκε η ευθεία κατηγορία κατά της Μόσχας που εξαπέλυσε χθες από το βρετανικό κοινοβούλιο η Τερέζα Μέι.

Μάλιστα ο επικεφαλής του Foreign Office, Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να τους ζητήσει εξηγήσεις εντός 24 ωρών. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν και οι πληροφορίες ότι η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να διακόψει τη λειτουργία του Russia Today, το οποίο εκπέμπει από το Λονδίνο.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Μην απειλείτε πυρηνική δύναμη

Η απάντηση της Μόσχας ήταν πολλαπλή καθώς από εκείνη τη στιγμή το ρωσικό ΥΠΕΞ «βομβαρδίζει» με ανακοινώσεις και δηλώσεις κατά της Βρετανίας κάνοντας σαφές πως οποιοδήποτε μέτρο θα έχει την αντίστοιχη απάντηση.

«Δεν πρέπει να απειλείτε μια πυρηνική δύναμη», είπε η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, υπογραμμίζοντας πως μετά τα όσα είπε στο διάγγελμά του προς τον ρωσικό λαό ο Βλαντιμίρ Πούτιν «κανείς δεν μπορεί από το βήμα του κοινοβουλίου του να δίνει τελεσίγραφα 24 ωρών στη Ρωσία».

Η ίδια σε άλλη δήλωσή της ξεκαθάρισε πως «δεν θα μείνει ούτε ένα βρετανικό μέσο ενημέρωσης σε ρωσικό έδαφος εάν κλείσει το Russia Today”.

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης ο Βρετανός πρεσβευτής στη Μόσχα, Λόρι Μπρίστοου, θα περιμένει τις ρωσικές εξηγήσεις που το πιθανότερο είναι να μην δοθούν ποτέ.
Την ίδια στιγμή οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας βρίσκουν ευήκοα ώτα και στο Βερολίνο. Αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είπε πως «πρόκειται για σοβαρό περιστατικό», ενώ η Μέρκελ κάλεσε τη Ρωσία να δώσει εξηγήσεις και να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες.

Μέρκελ και Μακρόν στηρίζουν τη Βρετανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενημερώθηκε αργά χθες από την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για τα αποτελέσματα των ερευνών για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, «καταδικάζοντας μια απαράδεκτη επίθεση», ανακοίνωσε σήμερα το Ελιζέ.

«Η Μέι ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα των ερευνών στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη χρήση μιας νευροτοξικής ουσίας στην απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ και αναμένει απαντήσεις από την Ρωσία. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδίκασε μια απαράδεκτη επίθεση και επανέλαβε τη δέσμευση της Γαλλίας στην καταπολέμηση της ατιμωρησίας της χρήσης χημικών όπλων», υπογράμμισε η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Σε αντίθεση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο Μακρόν δεν αναφέρθηκε στις κατηγορίες του Λονδίνου ότι η Μόσχα είναι εξαιρετικά πιθανό να ευθύνεται για τη δηλητηρίαση.

Λίγο νωρίτερα, η Μέρκελ δήλωσε ότι η κυβέρνησή της παίρνει «εξαιρετικά σοβαρά» την άποψη της βρετανικής κυβέρνησης για την ευθύνη της Ρωσίας, καλώντας την Μόσχα «να παράσχει γρήγορα απαντήσεις στα νόμιμα ερωτήματα της Βρετανίας».
Η Γερμανίδα Καγκελάριος συμφώνησε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ενιαία και συντονισμένη απάντηση με άλλους συμμάχους έναντι της επιθετικής συμπεριφοράς της Ρωσίας.

Η κα Μέρκελ καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Και ο Τραμπ κατά της Ρωσίας

Τη στήριξη του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε η Τερέζα Μέι ως προς τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει σε αντίποινα για τη θεωρούμενη ρωσική ανάμιξη στην επίθεση κατά του Σεργκέι Σκρίπαλ.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία αργά το απόγευμα.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός εξέθεσε στον Αμερικανό Πρόεδρο τα συμπεράσματα των χημικών εξετάσεων που έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα περί «εξαιρετικά πιθανής» ρωσικής ενοχής στην υπόθεση.

Ο Πρόεδρος Τραμπ είπε ότι «οι ΗΠΑ είναι με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως το τέλος», συμφωνώντας ότι η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να δώσει σαφείς απαντήσεις για το πώς χρησιμοποιήθηκε η συγκεκριμένη νευροτοξική ουσία επί βρετανικού εδάφους.

Το ρωσικό υπερόπλο Νοβιτσόκ

Ρωσικός και βρετανικός Τύπος κάνουν λόγο για κόντρα που μπορεί να φτάσει στα άκρα, ενώ ΜΜΕ και από τις δύο χώρες δίνουν συγκλίνουσες πληροφορίες σχετικά με τη νευροπαραλυτική ουσία που χορηγήθηκε στον Σκριπάλ και την κόρη του.
Πρόκειται για την ουσία Νοβιτσόκ που κατασκευάζεται στα χημικά εργαστήρια του ρωσικού στρατού εδώ και δεκαετίες και επισήμως τουλάχιστον έχει καταστραφεί από τις ρωσικές Αρχές.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant αναφέρει πως η συγκεκριμένη ουσία τίθεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα λίγα λεπτά πριν από τη χρήση της καθώς τα συστατικά της είναι ακίνδυνα όταν είναι μεμονωμένα και άκρως θανατηφόρα όταν ενωθούν.

Από παρεμφερή ουσία δολοφονήθηκαν ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος τραπεζίτης, Ιβάν Κιβελίδης και η γραμματέας του. Ο δράστης που μολύνθηκε και εκείνος είχε βάλει την ουσία στο τηλέφωνο του Κιβελίδη και όταν εκείνος το χρησιμοποίησε επηρεάστηκε σε τέτοιο βαθμό που σταμάτησαν να λειτουργούν οι νεφροί του. Η γραμματέας του δε αν και δεν χρησιμοποίησε το τηλέφωνο μολύνθηκε επειδή είχε ξεσκονίσει το γραφείο.

Όπως εξήγησε στη βρετανική εφημερίδα Telegraph ο Βιλ Μιρζαγιάνοφ, ένας εκ των δημιουργών του Νοβιτσόκ, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ, ακόμα κι αν όλα πάνε καλά ο Σκριπάλ και η κόρη του δεν θα συνέλθουν ποτέ εντελώς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, TASS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: