Υπέρ της συνέχισης της έρευνας για ρωσική εμπλοκή στις εκλογές τάσσονται οι Δημοκρατικοί




Οι Δημοκρατικοί στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων υποστηρίζουν την συνέχιση της έρευνας σχετικά με ενδεχόμενους δεσμούς ή συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας, παρά την ανακοίνωση των Ρεπουμπλικάνων ότι δεν υπήρξαν αποδείξεις συνωμοσίας, μεταδίδει το ABC News.

Ο Άνταμ Σιφ ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών στην επιτροπή, χαρακτήρισε την απόφαση των Ρεπουμπλικάνων για τον τερματισμό της έρευνας ως “ανώριμα πρώιμη” τονίζοντας από την άλλη μεριά, ότι: “υπάρχουν σημαντικές αποδείξεις” συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας. “Αυτό που δεν μπορώ να πω, επειδή δεν γνωρίζω τι ξέρει ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μάλερ, είναι σε πιο επίπεδο αναβαθμίζονται τα στοιχεία αυτά και γίνονται αποδείξεις, που ξεπερνούν κάθε λογική αμφιβολία συνωμοσίας. Η συνωμοσία παραβιάζει τους αμερικανικούς εκλογικούς νόμους,” τόνισε ο ίδιος.

Παρά το γεγονός ότι δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν ακροάσεις και να παράγουν έγγραφα και πληροφορίες, καθώς οι Δημοκρατικοί αποτελούν την μειοψηφία της αναφερόμενης επιτροπής, οι ίδιοι, σχεδιάζουν να γράψουν την δική τους αναφορά, διαχωρίζοντας την στάση τους, από την άποψη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας. Στην αναφορά αυτή, θα συμπεριληφθούν και νέες πληροφορίες προς την κατεύθυνση της συνωμοσίας. “Θα παρουσιάσουμε τα γεγονότα που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, στο βαθμό που θα μας επιτρέψει η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, να πράξουμε κάτι τέτοιο. Υπάρχουν πρόσωπα που θέλουν να συνεργαστούν με την επιτροπή μας, να δώσουν στοιχεία και θα συνεχίσουν να το κάνουν αυτό,” δήλωσε ο Σιφ.

Ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Κόναγουεϊ που είχε την ευθύνη της διεξαγωγής της έρευνας, ενημέρωσε προχθές τους δημοσιογράφους για τα συμπεράσματα των Ρεπουμπλικάνων, γνωστοποιώντας ότι έχει καταρτιστεί το προσχέδιο μιας αναφοράς, την οποία και μπορούν να μοιραστούν με τους Δημοκρατικούς. Ο ίδιος, υποστήριξε ότι πέρα από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις συνωμοσίας, οι Ρεπουμπλικάνοι επίσης, αμφισβητούν την υπόθεση της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία, η Ρωσία βοήθησε προεκλογικά τον Τραμπ σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον.

Ο Μπράιαν Χέιλ εκπρόσωπος του Γραφείου του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ανέφερε σε προχθεσινή ανακοίνωσή του, ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, εμμένουν στην αρχική εκτίμησή τους, σύμφωνα με την οποία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν “διέταξε” την πραγματοποίηση καμπάνιας προκειμένου να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. “Η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών εμμένει στην αξιολόγηση που έκανε τον Ιανουάριο του 2017,” τόνισε ο ίδιος.

Ο Κόναγουεϊ προσπάθησε με χθεσινή ανακοίνωσή του να ξεκαθαρίσει την θέση του, δηλώνοντας: “Το θέμα που έχουμε, είναι με το πλαίσιο της ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκε. Υπάρχει συγκριμένη πρακτική που χρησιμοποιούν οι αναλυτές της CIA, αλλά και οι αναλυτές άλλων υπηρεσιών. Το 98% του πλαισίου ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκε είναι σωστό. Ωστόσο, νομίζουμε ότι σε αυτό το μικρό κομμάτι που απομένει, η πρακτική αυτή ανάλυσης, δεν τηρήθηκε.”

Ο Ρεπουμπλικάνος Τρέι Κάοντι που έχει διατελέσει μέλος της επιτροπής, εμφανίστηκε να διαφωνεί με το συμπέρασμα των Ρεπουμπλικάνων, στην ανακοίνωση που εξέδωσε. “Είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία προσπάθησε να σπείρει τους σπόρους της διαμάχης και να προκαλέσει την αξιοπιστία του εκλογικού κύκλου του 2016. Η Ρωσία δεν είναι φίλος μας. Η Ρωσία θα κάνει ότι μπορεί, όταν μπορεί για να υπονομεύσει τα θεμέλια της δημοκρατίας μας,” τόνισε ο Κάοντι.

Η ανακοίνωση των Ρεπουμπλικάνων έγινε σε μία περίοδο κατά την οποία, η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας συνεχίζει την δική της δικομματική έρευνα για την Ρωσία, μετά την πρόσφατη απαγγελία κατηγοριών από τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ κατά 13 Ρώσων για την προσπάθειά τους να επηρεάσουν την προεκλογική εκστρατεία, υπέρ του Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να μην σχολιάσει θετικά την ανακοίνωση των Ρεπουμπλικάνων, γράφοντας στο Twitter: “Δεν βρέθηκαν αποδείξεις για συνωμοσία ή συντονισμό ενεργειών μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας για την άσκηση επιρροής στις εκλογές του 2016.”

Ο Σιφ σχολίασε ότι το σχέδιο της αναφοράς που έχουν καταρτίσει οι Ρεπουμπλικάνοι “δεν αποτελεί σοβαρή δουλειά,” κατηγορώντας τους για επιλεκτική χρήση πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμπεράσματα της έρευνας που θέλουν να προωθήσουν.

14/03/2018 11:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: