Το Ιράν επιτίθεται στον Μπόλτον: Επαίσχυντος ο διορισμός στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας




Ανώτερος ιρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε την Κυριακή «επαίσχυντο» το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ονόμασε τον Τζον Μπόλτον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας ότι ο Μπόλτον διατηρεί σχέσεις με αντάρτες τους οποίους το Ιράν χαρακτηρίζει «τρομοκράτες», σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Σχολιαστές επισήμαναν την περασμένη εβδομάδα, όταν αναγγέλθηκε ο διορισμός του Μπόλτον, ότι η εξέλιξη σηματοδοτεί την περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της Ουάσινγκτον έναντι της Τεχεράνης και πιθανότατα βάζει άλλο ένα καρφί στο φέρετρο της διεθνούς συμφωνίας που είχε διαπραγματευθεί η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η συμφωνία του 2015 έχει ήδη τεθεί υπό αμφισβήτηση από τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ.

«Σε μια χώρα που υποτίθεται είναι υπερδύναμη, είναι επαίσχυντο ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας να παίρνει μισθό από μια τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο Αλί Σαμχανί, γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, σύμφωνα με το IRNA.

Ο Μπόλτον έχει υποστηρίξει ανοιχτά τη Μουτζαχεντίν-ι-Χαλκ («Ιεροί πολεμιστές του Λαού»), μια ένοπλη οργάνωση εξορίστων που η Τεχεράνη χαρακτηρίζει τρομοκρατική, κι έχει μιλήσει σε αρκετές εκδηλώσεις της.

Ένας εκπρόσωπος του πρώην μόνιμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε την Κυριακή πως ο Μπόλτον «δεν απαντά στην προπαγάνδα μιας κυβέρνησης που συμπεριλαμβάνεται εδώ και πολύ καιρό στον κατάλογο των ΗΠΑ με τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε την τοποθέτηση του ιρανού αξιωματούχου μέχρι στιγμής.

Από το Παρίσι, ένας εκπρόσωπος της «Οργάνωσης των Ιερών Πολεμιστών του Λαού», ο Σαχίν Γομπαντί, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αντιδρώντας στη δήλωση του ιρανού αξιωματούχου πως κάθε ισχυρισμός ότι η οργάνωση «χρηματοδότησε» τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μπόλτον, «ή οποιονδήποτε άλλον αμερικανό αξιωματούχο», είναι «ψέμα κι απλά αστείος».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μια εκδήλωση της εξόριστης ιρανικής αντιπολίτευσης κοντά στο Παρίσι, τον Ιούλιο, ο Τζον Μπόλτον είχε εκφράσει την ελπίδα του ότι η ιρανική κυβέρνηση θα έχει ανατραπεί «μέχρι το 2019».

Η Μουτζαχεντίν-ι-Χαλκ, που διέθετε βάσεις στο Ιράν τη δεκαετία του 1980, ιδρύθηκε ως οργάνωση ισλαμιστών κι αριστεριστών που εναντιώνονταν στον σάχη του Ιράν, αλλά ήρθε σε ρήξη με τους σιίτες αγιατολάδες που πήραν την εξουσία μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Θεωρείτο μια από τις ισχυρότερες ιρανικές οργανώσεις αμέσως μετά την επανάσταση, όμως διπλωμάτες και αναλυτές επισημαίνουν ότι το πόση υποστήριξη διαθέτει σήμερα εντός του Ιράν είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Πολλοί Ιρανοί δεν μπορούν να συγχωρέσουν το γεγονός ότι η Οργάνωση των Ιερών Πολεμιστών του Λαού τάχθηκε στο πλευρό του Σαντάμ Χουσέιν κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ, τη δεκαετία του 1980.

Και η ίδια η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει τη Μουτζαχεντίν-ι-Χαλκ «τρομοκρατική» το 1997. Η Ουάσινγκτον την αφαίρεσε από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζει το 2012.

26/03/2018 04:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ντουμπάι, United Arab Emirates

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: