Το δικό τους «ηθικόμετρο» και το δικό μας «βλακόμετρο»: Ποιός “έκλεψε” λιγότερο…




Του Νίκου Μελέτη

Ένας κατευθυνόμενος και υποκινούμενος παραλογισμός επιχειρεί να εκπορθήσει και τα τελευταία οχυρά λογικής και ψυχραιμίας που έχουν απομείνει σε αυτή την χώρα.

Μια ολόκληρη Αυγή συγκρίνει το μέγεθος των σκανδάλων διαπιστώνει ότι «το δικό σας είναι μεγαλύτερο από το δικό μας» και βάζει ζυγαριές: αυτοί έκλεψαν περισσότερα από οσα οι άλλοι. 23.000 το πλούσιο ζεύγος υπουργών επιδότηση ενοικίου, αλλα οι άλλοι ζημίωσαν το κράτος 23 δις και τα κόμματα τους πήραν 200 εκατομμύρια θαλασσοδάνεια.

Με τους απέναντι να απαντούν: “Εσείς στοιχίσατε 80 δις με τους πειραματισμούς σας».

Και τελικά καταλήξαμε να βάζουμε το ηθικόμετρο, στο ποιος έκλεψε λιγότερο, στο ποιος μας ζημίωσε περισσότερο, λες και το αποτέλεσμα έχει καμιά διαφορά για τον πολίτη.

Όμως ας ξαναδούμε την ιστορία των επιδομάτων των βουλευτών.

Άκουσα το επιχείρημα ότι θα πρέπει να αμείβονται καλά οι βουλευτές ώστε να μην υποκύπτουν στον πειρασμό της δωροδοκίας και να μπορούν να επιτελούν το έργο τους…

Ας ξεκινήσουμε από το δεύτερο: Πόσοι βουλευτές έχουν διαβάσει τι ψηφίζουν; Πόσοι είναι παρόντες στις συνεδριάσεις; Ποια εξειδικευμένα στελέχη εχουν προσλάβει ως μετακλητούς; Μήπως τα γραφεία τους γεμίζουν με συγγενείς και ψηφοφόρους; Για ποιο έργο μιλάμε;

Ας πάμε και στο άλλο: Μα πως θα μετρηθεί αυτό, το να «πληρώνονται καλά»; Υπάρχει μέτρο που υπολογίζει το πόσο θα δωροδοκηθεί ο κάθε βουλευτής για να εξασφαλισθεί ο αντίστοιχος μισθός και να αποφεύγει τους πειρασμούς;

Δηλαδή παίρνοντας επίδομα …ταχυδρομείου 1500 ευρώ από ποιον πειρασμό οχυρώνεται ένας βουλευτής; Πόσα γραμματόσημα αγοράζει ο κάθε βουλευτής τον χρόνο;

Και φθάνουμε στο επίδομα ενοικίου. Ο δάσκαλος που διορίζεται σε κάποιο χωριό η ακόμη χειρότερα σε κάποιο τουριστικό νησί με 700 ευρώ, παίρνει επίδομα ενοικίου; Ο αξιωματικός που μετακομίζει στον Έβρο ή στην Λήμνο ή στην Σύμη, παίρνει επίδομα ενοικίου;

Θα μου πείτε να πάρει και ο δάσκαλος να πάρει και ο αξιωματικός όπως παίρνει ο Βουλευτής… Όμως αυτό το λέμε μεταξύ μας. Κανείς δεν το σκέφθηκε εκείνο το βράδυ του καλοκαιριού του 2015 που ξενύχτησαν για να βάλουν την Ελλαδα στο Γ’ Μνημόνιο. Ότι υπάρχουν δάσκαλοι και αξιωματικοί. Θυμήθηκαν μόνο ότι υπάρχουν εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί…

Τελικά εάν αποφασίζει κάποιος ότι το βουλευτιλίκι δεν είναι ένα σίγουρο επαγγελματικό αποκούμπι, που θα του δώσει και μισθό και αυτοκίνητο και επίδομα ενοικίου και επίδομα βιβλιοθήκης και ότι άλλο, αλλά πιστεύει ότι μπαίνει στην πολιτική για να βοηθήσει την πατρίδα του, δεν χρειάζεται όλα αυτά. Όταν αποφασίζει να ασχοληθεί με την πολιτική γνωρίζει ότι μετακομίζοντας στην Αθήνα θα χρειασθεί ίσως να μείνει σε ένα δωμάτιο στα ξενοδοχεία που νοικιάζει η Βουλή. Αν θέλει οροφοδιαμέρισμα, ας το πληρώσει από την τσέπη του… ‘Η διαφορετικά ας μεινει στην δουλειά του… (εάν εχει).

Και τελικά μόνο σε ηλιθίους μπορεί να απευθύνεται το επιχείρημά ότι τα επιδόματα δίνονται για να μην είναι ευάλωτοι οι βουλευτές…

Λες και ο Άκης Τσοχατζόπουλος έπαιρνε μίζες (όπως κατηγορείται) από τα εξοπλιστικά, μερικών εκατομμύριων δολαρίων, επειδή δεν τον έφθανε ο βουλευτικός μισθός του για να στείλει ευχετήριες κάρτες στους ψηφοφόρους του τα Χριστούγεννα…

Ή ο Μαντέλης έπαιρνε το «δωράκι» του από την Siemens επειδή δεν έπαιρνε επίδομα ενοικίου…

  • Είναι και το άλλο επιχείρημα: εμείς είμαστε καθαροί ενώ οι άλλοι ηταν διεφθαρμένοι λένε και πανηγυρίζουν οι σημερινοί κυβερνώντες (οι εκ του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενοι, διότι οι υπόλοιποι είχαν σχέση και μερικοί πολύ στενή με το παλιό διεφθαρμένο σύστημα).

Είναι σαν να λεει ο χαμηλοσυνταξιούχος οικοδόμος, ότι αυτός είναι καθαρός γιατί ποτέ δεν πήρε μίζα για την προμήθεια των …F-16. Προφανώς ειναι καθαρός αφού ποτέ δεν του δόθηκε η ευκαιρία να βάλει το χέρι στο βάζο με το μέλι.

Στο τέλος γινεται ο λογαριασμός. Η Αριστερά ή αυτό που αυτοαποκαλείται Αριστερά θα κριθεί για την εντιμότητα της, όταν θα γίνει ταμείο. Στο τέλος. Όταν θα κριθεί και ελεγχθεί για αποφάσεις που έλαβε και για υπογραφές που έβαλε…

Έντιμος είναι αυτός που του δόθηκε η ευκαιρία να «λαδωθεί» και δεν το έκανε και όχι υποχρεωτικώς εκείνος που απλώς δεν του δόθηκε μέχρι τώρα η ευκαιρία…

Και τελικά ποιος μπορεί να ομιλεί για ηθικό πλεονέκτημα; Εκείνοι που με ένα αρρωστημένο πελατειακό σύστημα, βουτηγμένο στην διαφθορά συνέβαλλαν εδώ και χρόνια να φθάσουμε ως εδώ; ‘Η μήπως εκείνοι που αναπαράγουν αυτό ακριβως το σύστημα προσαρμοσμένο στις σημερινές οικονομικές δυνατότητες; Η ζημιά που εγινε στην χώρα το 2015, έχει σημασία εάν εγινε με αγαθή πρόθεση λόγω ψευδαισθήσεων; Και τι διαφορά έχει με τα δυο προηγούμενα Μνημόνια του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά ή την πλούσια σε σκάνδαλα διακυβέρνηση των προηγουμένων δυο δεκαετιών;

  • Στήνοντας το «ηθικόμετρο» σε πρωτοσέλιδα και σε «δεκάρικους» στην Βουλή, νομίζουν ότι το «βλακόμετρο» που μετρά την δική μας βλακεία, δεν θα σπάσει ποτέ.. Αλλά κανουν λάθος…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: