Τη διάσωση 16.000 μεταναστών από τα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης, ανακοίνωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι




Περισσότεροι από 16.000 μετανάστες από χώρες της Αφρικής κατάφεραν να διασωθούν και να απελευθερωθούν από κέντρα κράτησης στη Λιβύη, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ευρωπαίοι και Αφρικανοί ηγέτες ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο ένα πρόγραμμα «ανθρωπιστικής επείγουσας οικειοθελούς επιστροφής» μεταναστών από τη Λιβύη στις πατρίδες τους στον απόηχο της αγανάκτησης που προκάλεσε η μετάδοση από μέσα ενημέρωσης εικόνων από ένα σκλαβοπάζαρο στη Λιβύη.
«Τους πρώτους δύο μήνες αυτού του χρόνου, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, κατορθώσαμε να διασώσουμε και να ελευθερώσουμε περισσότερους από 16.000 ανθρώπους από καταυλισμούς στη Λιβύη», δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η Μογκερίν.
«Σε δύο μήνες, κατορθώσαμε να κάνουμε περισσότερα από ό,τι τον περασμένο χρόνο, τα αποτελέσματα είναι δέκα φορές καλύτερα από ό,τι το 2016», σημείωσε.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της, 4.000 με 5.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται σε αυτούς τα κέντρα κράτησης.
Εξέφρασε την πεποίθηση πως σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και την Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) «μπορούμε να εκκενώσουμε τελείως (τα κέντρα κράτησης) εντός δύο, τριών μηνών».

Ομάδα Εργασίας στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης
Στα τέλη Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικανικής Ένωσης στην Αμπιτζάν, συστάθηκε μια ομάδα εργασίας με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με την οποία είναι αντιμέτωποι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν αποκλειστεί στη Λιβύη, όπου έφθασαν από κράτη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη κάνοντας τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.
Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν η ΕΕ, η ΑΕ, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

13/03/2018 22:46
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Στρασβούργο, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: