Θα ανακηρύξει ο κ. Μητσοτάκης την ΑΟΖ αν εκλεγεί; Θα δει, απάντησε στην Ουάσιγκτον…




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HellasJournal.Com

Στη Δεξαμενή Σκέψης (Think Tank) Center of Strategic and International Studies πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Μαρτίου, σε πυκνό ακροατήριο, παρουσίαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αξίζει εδώ να αναφερθούμε στην ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στον καθηγητή Θεόδωρο Καρυώτη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Prof. Theodore Kariotis:
Are you planning to declare an Exclusive Economic Zone for Greece when you become Prime Minister of the country?

Καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης:
Σχεδιάζετε να ανακηρύξετε Αποκλειστική Οικονομική Ζωή της Ελλάδας όταν γίνετε Πρωθυπουργός της χώρας;

Kyriakos Mitsotakis:
It is a question that cannot be answered with a Yes or No. It is in Greece’ right to declare an Exclusive Economic Zone but we should be aware of the ramifications of such an act. I would start solving the problem with Albania, which was actually solved by the government in 2009, but the Albanians went back from the agreement they had signed. Hopefully should be an agreement that can be acceptable. Let us start from the West first.

Κυριάκος Μητσοτάκης:
Είναι μία ερώτηση που δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα Ναι ή ένα Όχι. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ανακηρύξει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης. Θα ξεκινούσα να λύσω το πρόβλημα με την Αλβανία, το οποίο στην πραγματικότητα είχε λυθεί από την κυβέρνηση το 2009, αλλά οι Αλβανοί αποχώρησαν από τη συμφωνία που είχαν υπογράψει. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι μια συμφωνία που μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τα δυτικά.

Ζητήσαμε από τον καθηγητή Καρυώτη να σχολιάσει την απάντηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας:

Η απάντησή του ήταν η αναμενόμενη, μια και ακολούθησε την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου. Όπως είπε: «αλλά πρέπει να γνωρίζουμε τις συνέπειες μια τέτοιας πράξης» ήταν εμφανές το φοβικό σύνδρομο που είχαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Όταν αναφέρθηκε στην Αλβανία μιλούσε για οριοθέτηση και όχι ανακήρυξη. Η Ελλάδα έχει να οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορά της με 5 άλλα κράτη. Αλλά οι πιο σημαντικές οριοθετήσεις είναι αυτές της Αιγύπτου και της Λιβύης που είναι οι περιοχές που διαθέτουν τους περισσότερους υδρογονάνθρακες. Η πρώτη οριοθέτηση έπρεπε, βέβαια, να είναι με την Κύπρο όμως οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνήθηκαν και συνεχίζουν να αρνούνται την οριοθέτηση με το νησί από το 2004.

Εκείνο που δεν αντιλαμβάνομαι είναι το γεγονός ότι πολλοί πλέον στην Ελλάδα ομιλούν για οριοθέτηση και όχι για ανακήρυξη, υποθέτοντας ότι η οριοθέτηση είναι μια ακίνδυνη πράξη. Στην πραγματικότητα η οριοθέτηση είναι πολύ πιο επικίνδυνη πράξη διότι είσαι υποχρεωμένος να την υπερασπιστείς.

Εκτός εάν σκεφτόμαστε ότι θα οριοθετήσουμε και, ταυτόχρονα, θα κάνουμε μια τμηματική ανακήρυξη ΑΟΖ με την Αλβανία! Με αυτό το σκεφτικό θα προσπαθήσουμε, αργότερα, να κάνουμε οριοθετήσεις και με τα άλλα 5 κράτη που έχουμε θαλάσσια σύνορα και ταυτόχρονα θα κάνουμε και τμηματικές ανακηρύξεις.

Εάν συμβεί αυτό θα γελά μαζί μας η διεθνής κοινότητα για την παγκόσμια πρωτοτυπία.

Το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ρητά ότι πρώτα έρχεται η ανακήρυξη και μετά ακολουθεί η οριοθέτηση. Εκτός εάν ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Ισραήλ που οριοθέτησε την ΑΟΖ του χωρίς να προβεί σε ανακήρυξη. Το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει ούτε επικυρώσει το UNCLOS, αλλά έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ του με την Αίγυπτο και την Κύπρο και απομένει μόνο η προβληματική οριοθέτηση με το Λίβανο.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι ο κύριος Μητσοτάκης έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση εφ’ όλης της ύλης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: