Τέλος στην πολιτιστική καταστροφή στα κατεχόμενα από Τουρκία ζητούν Κύπριοι και ξένοι




Η κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά είναι ευρωπαϊκή και παγκόσμια, ανέφεραν Κύπριοι και ξένοι ομιλητές εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ζητώντας παράλληλα να τερματιστεί η βεβήλωση των θρησκευτικών μνημείων στην κατεχόμενη Κύπρο.

Την εκδήλωση με τίτλο «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά στην Κύπρο: η Καταστροφή θρησκευτικών μνημείων» διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς σε συνεργασία με τον Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, στο χώρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκκλησίας, οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν φωτογραφικά ντοκουμέντα από το αρχείο και τα εκθέματα της Συνοδικής Επιτροπής Μνημείων και Τέχνης της Εκκλησίας της Κύπρου, που τεκμηριώνουν την πολιτιστική γενοκτονία των τελευταίων 44 ετών στην κατεχόμενη Κύπρο.

Προστίθεται ότι η φωτογραφική έκθεση πλαισιώθηκε από το χαιρετισμό του Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, ο οποίος τόνισε ότι στην Κύπρο συνεχίζεται ένα έγκλημα εναντίον της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς που πρέπει άμεσα να διευθετηθεί.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Fabio Massimo Castaldo κατήγγειλε απερίφραστα την Τουρκία για το διαπραττόμενο έγκλημα, ενώ η Σουηδή ελληνίστρια και Ευρωβουλευτής Cecilia Wikström επεσήμανε ότι δεν επιτρέπεται να αφήσουμε την Τουρκία να εξαφανίσει την ιστορία του νησιού, καθώς «χωρίς παρελθόν δεν υπάρχει μέλλον». Η κ. Wikström έκλεισε την ομιλία της με τον στίχο–ευχή «Θα πάμε όλοι πίσω στην Αμμόχωστο», συμπληρώνεται.

Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jens Nymand-Christensen δήλωσε ότι αυτά τα πανέμορφα μνημεία τέχνης ανήκουν σε όλους τους Ευρωπαίους και ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει τις προσπάθειες συντήρησης και αναστήλωσης.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος απηύθυνε χαιρετισμό, καλώντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να εντείνουν τις προσπάθειες για τερματισμό της βεβήλωσης ενάντια στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και μνήμη.

Μεταξύ άλλων είπε ότι στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, πέραν των 77 θρησκευτικών μνημείων έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, 28 βρίσκονται μέσα σε στρατόπεδα ή στρατιωτικές ζώνες του τουρκικού στρατού, ενώ άλλα έχουν μετατραπεί σε πολιτιστικά κέντρα, αποθήκες, σταύλους, γηροκομείo.

Η κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά δεν ανήκει μόνο στους Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, Αρμενίους, Μαρωνίτες και Λατίνους κατοίκους της Κύπρου, αλλά είναι κληρονομιά ευρωπαϊκή και παγκόσμια, κατέληξε.

Ακολούθησε συναυλία με τίτλο «Κυπραία Φωνή» του διακεκριμένου συνθέτη Γιώργου Θεοφάνους, ο οποίος μελοποίησε Κυπρίους ποιητές και δημώδη ποίηση της νήσου, συνοδευόμενος από τις φωνές της Ευρυδίκης και του Κωνσταντίνου Χριστοφόρου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, αντιπρόσωποι Εκκλησιών, μεταξύ αυτών ο Μητροπολίτης Αχαΐας Αθανάσιος εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πατήρ Γεώργιος Valcu εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Ρουμανίας στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, ο Επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος και ο Μητροπολίτης Βελγίου, Γαλλίας και Λουξεμβούργου της Συροϊακωβιτικής εκκλησίας Γεώργιος, αλλά και ιερείς και λαϊκοί προσκεκλημένοι από Κύπρο, καθώς και πλήθος ενδιαφερόμενων Ευρωπαίων και ομογενών.

ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
29/03/2018 12:26

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: