Τα Ην. Έθνη εκφράζουν φόβους για επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα: Ανησυχεί ο Γκουτέρες

File Photo: Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. EPA, JUSTIN LANE
Ένας ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «ενδέχεται να επιδεινωθεί τις προσεχείς μέρες» καλώντας να μην γίνονται στόχος άμαχοι και κυρίως παιδιά.

Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν νωρίτερα χθες σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί τα τελευταία χρόνια κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

«Το Ισραήλ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Η θανατηφόρα βία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση και όποια θανατηφόρα περιστατικά να ερευνώνται δεόντως από τις αρχές», δήλωσε ο Ταγέ-Μπρουκ Ζεριχούν, αναπληρωτής επικεφαλής πολιτικών υποθέσεων των ΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμενόταν να συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αιτήματος του Κουβέιτ, προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Όταν έγινε όμως σαφές ότι το 15μελες ΣΑ δεν θα κατορθώσει να συμφωνήσει σε ένα ανακοινωθέν για την κατάσταση, διπλωμάτες είπαν ότι το Κουβέιτ ζήτησε η συνάντηση να διεξαχθεί δημόσια.

«Μας λυπούν ιδιαίτερα οι απώλειες ανθρώπινης ζωής σήμερα. Προτρέπουμε εκείνους που εμπλέκονται να λάβουν μέτρα για αποκλιμάκωση των εντάσεων και μείωση του κινδύνου νέων συγκρούσεων», τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης Ουόλτερ Μίλερ στο Συμβούλιο, δηλώνοντας ότι είναι ατυχές ότι το Ισραήλ, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, δεν θα συμμετείχε στη συνάντηση εξαιτίας των εορτών του Πάσχα

Ο Ρίαντ Μανσούρ, Παλαιστίνιος πρεσβευτής υπό το καθεστώς του παρατηρητή στον ΟΗΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη, πριν από τη συνεδρίαση του ΣΑ ότι 17 άνθρωποι – ανάμεσά τους παιδιά κάτω της ηλικίας των 16 ετών – σκοτώθηκαν στις χθεσινές συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες. Η Παλαιστίνη, τόνισε, θεωρεί τις ενέργειες του Ισραήλ «μια τεράστια σφαγή ενάντια στο λαό μας».

Ανεξάρτητη έρευνα για τα θύματα των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας ζητά ο Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης και διαφανούς έρευνας για τους θανάτους και τους τραυματισμούς που σημειώθηκαν την Παρασκευή στις αιματηρές συγκρούσεις Παλαιστινίων διαδηλωτών με Ισραηλινούς στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του.

«Επίσης απευθύνει έκκληση στους εμπλεκομένους να αποφύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον θύματα και ιδιαίτερα σε κάθε μέτρο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο αμάχους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του γ.γ. Φαρχάν Χαγκ.

31/03/2018 03:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-dpa
Νέα Υόρκη, United Nations

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal