“Τα άκουσε” ο Ερντογάν: Σκληρή γλώσσα Ευρωπαίων για Αιγαίο, ΑΟΖ και στρατιωτικούς




Δεν «μάσησαν τα λόγια τους» ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα όπως τουλάχιστον φαίνεται από τις δηλώσεις τους μετά την ευρω-τουρκική σύνοδο, πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνάντησης πρέπει να ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις στον Τούρκο Πρόεδρο. Πάντως ΔΕΝ σημειώθηκε καμία πρόοδος…

Την «αυλαία» των επικρίσεων κατά της Τουρκίας ξεκίνησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είπε πως η ΕΕ εξέφρασε την ανησυχία της για τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως είναι στις υποχρεώσεις της Τουρκίας να έχει καλές σχέσεις με τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Ο ίδιος είπε πως υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία και για την κράτηση πολιτών της Ένωσης – εννοώντας του δύο Έλληνες στρατιωτικούς – και επαναλαμβάνοντας τη στήριξη στην Κύπρο είπε: «Η ΕΕ στέκει αλληλέγγυα πίσω από το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους στην ΑΟΖ της».

Ο Ταγίπ Ερντογάν που πήρε αμέσως μετά τον λόγο απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο Αιγαίο και επιχείρησε να δικαιολογήσει τις προκλήσεις της χώρας του στην κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας πως οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να αντιμετωπιστούν ισότιμα στην υπόθεση των υδρογονανθράκων.

Ωστόσο το μπαράζ κατά του Ερντογάν δεν είχε τελειώσει καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πήρε τον λόγο και ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο, να απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί πριν το ορθόδοξο Πάσχα.

«Είναι ουσιαστικό για την Τουρκία», είπε ο Γιούνκερ, «να προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τα κράτη – μέλη της ΕΕ».

Τα ευρω-χαστούκια όμως δεν είχαν να κάνουν μόνο με το Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και με τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της.

Όπως τόνισε με νόημα ο Ντόλαντ Τουσκ, η Τουρκία ως χώρα που βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, θα πρέπει να διατηρεί το μέγιστο επίπεδο δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι ορισμένες ενέργειες της Άγκυρας καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το θέμα της Συρίας ήταν το μοναδικό για το οποίο ο Ερντογάν επιχείρησε να αντιτάξει τα γνωστά επιχειρήματα. Προσπάθησε να παρουσιάσει τον τουρκικό στρατό ως δύναμη που επιχειρεί για την ασφάλεια όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και της Ευρώπης και εμφάνισε τους Κούρδους του PKK και τους YPG ως τρομοκράτες που στοχεύουν την Τουρκία.

Προσπαθώντας να συνοψίσει τα αποτελέσματα της συνάντησης ο Ντόναλντ Τουσκ προχώρησε στη διαπίστωση πως δεν υπήρξε καμία ουσιαστική πρόοδος και ότι ο Ερντογάν δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση στα θέματα που του έθεσαν οι Ευρωπαίοι.

Mignatiou.com, ΑΠΕ_ΜΠΕ 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: