Συνεργασία ΝΑΤΟ και ΕΕ: Ευρωπαϊκό σχέδιο υποστήριξης της συμμαχίας σε περίπτωση κρίσης




Σχέδιο δράσης για την απλοποίηση και επιτάχυνση της στρατιωτικής κινητικότητας στο εσωτερικό της ΕΕ, υιοθέτησε σήμερα το πρωί το Κολέγιο των Επιτρόπων και ανακοίνωσε η Επίτροπος Βιολέτα Μπουλτς στις Βρυξέλλες.

Το σχέδιο έχει ως στόχο να άρει ή να εξομαλύνει τα πολλά και διάφορα γραφειοκρατικά και κανονιστικά εμπόδια, αλλά και εμπόδια που θέτουν οι υπάρχουσες υποδομές, στην μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της ΕΕ, από το ένα Κράτος Μέλος στο άλλο (για παράδειγμα δηλαδή, την κατά πολύ ταχύτερη κινητοποίηση γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες θα χρειαστεί να μετακινηθούν σε μικρό χρόνο στη βαλτική).

Η πρόταση που παρουσίασε η Επίτροπος Μπουλτς κινείται σε τρεις άξονες: τις στρατιωτικές ανάγκες, τις υποδομές μεταφορών και τα διαδικαστικά ζητήματα που άπτονται της γραφειοκρατίας.

Αναλυτικά σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές ανάγκες η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και το Στρατιωτικό Επιτελείο της ΕΕ θα αναπτύξουν στρατιωτικές απαιτήσεις, με τρόπο που να αποτυπώνει τις ανάγκες της ΕΕ και των κρατών μελών της, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών υποδομών που απαιτούνται για την κινητικότητα. Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών θα κληθεί να εξετάσει και να επικυρώσει τις εν λόγω στρατιωτικές απαιτήσεις έως τα μέσα του 2018.

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές μεταφορών, η πολιτική και οι επενδύσεις στον τομέα των υποδομών προσφέρουν ευκαιρίες για περισσότερες συνέργειες μεταξύ των μη στρατιωτικών και των στρατιωτικών αναγκών. Συγκεκριμένα, ως το 2019, η Κομισιόν θα προσδιορίσει τα τμήματα του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών που είναι κατάλληλα για στρατιωτικές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων αναβαθμίσεων υφιστάμενων υποδομών (π.χ. το ύψος ή τη φέρουσα ικανότητα των γεφυρών). Στη συνέχεια θα καταρτιστεί κατάλογος έργων προτεραιότητας. Στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, η Κομισιόν θα λάβει υπόψη την πιθανή πρόσθετη οικονομική στήριξη για τα εν λόγω έργα.

Σε σχέση με τα κανονιστικά και διαδικαστικά ζητήματα η Κομιισόν θα εξετάσει επιλογές για τον εξορθολογισμό και την απλούστευση των τελωνειακών διατυπώσεων για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και θα σταθμίσει την ανάγκη εναρμόνισης των κανόνων για τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων στον στρατιωτικό τομέα. Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν ένα σύστημα αδειοδοτήσεων για τις διασυνοριακές μετακινήσεις.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης της Κομισιόν, η επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς δήλωσε σχετικά πως στόχος είναι να γίνεται καλύτερη χρήση του δικτύου μεταφορών, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι στρατιωτικές ανάγκες λαμβάνονται υπόψη κατά τον σχεδιασμό έργων υποδομής: “τούτο σημαίνει αποτελεσματικότερη χρήση του δημόσιου χρήματος και καλύτερα εξοπλισμένο μεταφορικό δίκτυο για τη διασφάλιση ταχείας και απρόσκοπτης κινητικότητας σε ολόκληρη την ήπειρο. Πρόκειται για ζήτημα συλλογικής ασφάλειας”.

Σε γραπτό της μήνυμα μετά το πέρας της συνεδρίασης του Κολεγίου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, αναφέρει ότι η προώθηση της ειρήνης και η εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών είναι οι πρώτες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμπληρώνει: “διευκολύνοντας τη στρατιωτική κινητικότητας εντός της ΕΕ, μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί όσον αφορά την πρόληψη κρίσεων, την καλύτερη αξιοποίηση των αποστολών μας και την ταχύτερη αντίδραση στις προκλήσεις όταν ανακύπτουν”.

“Πρόκειται για άλλο ένα βήμα προς την εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και στο πλαίσιο της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας που έχουμε ξεκινήσει επισήμως πρόσφατα, καθώς και με τους εταίρους μας, αρχής γενομένης από το ΝΑΤΟ”, αναφέρει στο μήνυμά της η Ύπατη Εκπρόσωπος.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο/Βρυξέλλες
28/03/2018 17:00

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: