Συνεδρίασε η επιτροπή της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία για το μεταναστευτικό




Η ένατη σύνοδος της διευθύνουσας επιτροπής της διευκόλυνσης της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες σήμερα νωρίτερα το πρωί, υπό την προεδρία της Κομισιόν. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ και της Τουρκίας. Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμετείχαν επίσης ως παρατηρητές.

Όπως επισήμως ανακοινώθηκε, η Κομισιόν “επιβεβαίωσε την ταχεία και αποτελεσματική εκπλήρωση της δέσμευσης της ΕΕ να βοηθήσει τους Σύριους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής τους στην Τουρκία”.

Τα επιχειρησιακά ταμεία διευκόλυνσης της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία καταγράφουν ήδη την εφαρμογή 72 έργων που υλοποιούνται επί του εδάφους. Πάνω από 1,85 δισεκατομμύρια ευρώ είχαν ήδη εκταμιευθεί στο τέλος του 2017, ενώ το υπόλοιπο θα εκταμιευθεί κατά την υλοποίηση των έργων μέχρι τα μέσα του 2021.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, αρμόδιος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση πως “η ΕΕ κατάφερε να αυξήσει την ανθρωπιστική της βοήθεια στην Τουρκία, η οποία άλλαξε τη ζωή του 1,1 εκατομμυρίων προσφύγων, μέσω διάσωσης, ιατρικής περίθαλψης και εξασφάλιση της εκπαίδευση, έτσι ώστε να μην δούμε μια χαμένη γενιά παιδιών προσφύγων”.

Η διευθύνουσα επιτροπή συζήτησε την πρόοδο της εφαρμογής των συμφωνηθέντων πριν από τη δημοσίευση της δεύτερης ετήσιας έκθεσης για τη διευκόλυνση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, η οποία έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.

ΚΥΠΕ-Αθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο-Βρυξέλλες
09/03/2018 14:34

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: