Συνεχίζει το “κυνήγι” ο Ερντογάν: Εντάλματα σύλληψης εις βάρος 243 ατόμων για Γκιουλέν

Turkish military police secure the front of Silivri Prison during the trial of Cumhuriyet newspaper staff in Istanbul, Turkey, 09 March 2018. EPA, ERDEM SAHIN
Τούρκοι εισαγγελείς εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος 243 ανθρώπων, περιλαμβανομένων 92 καθηγητών, στο πλαίσιο επιχειρήσεων με στόχο μέλη του δικτύου Γκιουλέν.

Οι καθηγητές, οι οποίοι μπήκαν στο στόχαστρο επιχείρησης που διεξήχθη σε 20 επαρχίες, είχαν όλοι εργαστεί σε σχολεία που στο παρελθόν είχαν κλείσει ως ύποπτα για διασυνδέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, μετέδωσε η ίδια πηγή.

Σε μια άλλη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο Ικόνιο, την πόλη αυτή της κεντρικής Τουρκίας, και επεκτάθηκε σε περισσότερες από 30 άλλες επαρχίες, οι αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος 84 ανθρώπων που κατηγορούνται ως γκιουλενιστές.

Ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης διέταξε τη σύλληψη άλλων 57 ανθρώπων επειδή χρησιμοποίησαν το ByLock, το σύστημα ασφαλούς επικοινωνίας μέσω κινητών τηλεφώνων, το οποίο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι χρησιμοποιείται ευρέως από το δίκτυο του Γκιουλέν, μετέδωσε το Anadolu.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ο Γκιουλέν και το δίκτυό του βρίσκονται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο 2016 κατά την οποία σκοτώθηκαν 250 άνθρωποι. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη.

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί και τουλάχιστον 150.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον στρατό, τα σχολεία και δημόσιους οργανισμούς στις επιχειρήσεις καταστολής που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Οι επικριτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζουν ότι ο τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί το αποτυχημένο πραξικόπημα ως πρόφαση για να καταστείλει τους διαφωνούντες. Η Τουρκία, από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνει είναι απαραίτητα δεδομένων των απειλών για την ασφάλεια που αντιμετωπίζει η χώρα.

09/03/2018 14:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Κωνσταντινούπολη

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal