Συλλαλητήριο στην έδρα του ΟΗΕ: Η Ομογένεια θα βροντοφωνάξει «η Μακεδονία είναι ελληνική»




Του Πανίκου Παναγιώτου

Μετά από 25 χρόνια, θα διοργανωθεί συλλαλητήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα ελληνικά εθνικά θέματα και συγκεκριμένα για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Την Κυριακή 18 Μαρτίου, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής και η νεοσύστατη τριτοβάθμια οργάνωση Hellenic Congress of America, που εκπροσωπεί 21 ομοσπονδίες στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με άλλους φορείς της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, θα πραγματοποιήσουν παναμερικανικό συλλαλητήριο σε πλατεία που βρίσκεται απέναντι από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στο Μανχάταν.

Με προτροπές όμως της ελληνικής κυβέρνησης -μέσω της πρεσβείας στην Ουάσιγκτον- ορισμένοι οργανισμοί ενδεχομένως να μην λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο. Η παλαιότερη ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ αρχκά είχε ανακοινώνει ότι δεν θα συμμετάσχει αλλά τελικά αναθεώρησε την απόφασή της.

«Το συλλαλητήριο αυτό αποτελεί συνέχεια του αγώνα που κάνουμε εδώ και αρκετά χρόνια», δήλωσε στον «Φιλελεύθερο» ο πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης και νυν πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων, Δημήτρης Χατζής, επισημαίνοντας ότι «η Παμμακεδονική προσπαθεί με κάθε τρόπο, με επαφές σε κάθε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, να καταφέρει την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για τη Μακεδονία μας.

Δεν είναι εύκολος ο αγώνας, αλλά έστω και υπό αντίξοες συνθήκες καταφέραμε να διαδραματίσουμε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στα δύο συλλαλητήρια που έγιναν στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη και Αθήνα), τα οποία χορηγήσαμε και συνδιοργανώσαμε, ξεσηκώνοντας τον κόσμο». Ο κ. Χατζής πρόσθεσε επίσης ότι «με το συλλαλητήριο στη Νέα Υόρκη είμαστε αποφασισμένοι να στείλουμε βροντερό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Μακεδονία μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν δεχόμαστε καμία χρήση του όρου Μακεδονία και κάνουμε έκκληση σε όλη την Ομογένεια να δώσει δυναμικό παρών. Πολλά λεωφορεία θα μεταφέρουν ομογενείς από διάφορες πόλεις της χώρας».

Ο αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, Δημήτρης Φιλιππίδης, ανέφερε στον «Φ» ότι «έφτασε η ώρα της κρίσης, καθώς βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη ιστορικά καμπή. Κάποιοι θέλουν να ξεγράψουν την ιστορία της Μακεδονίας. Εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι να γράψουμε ιστορία με μία μεγάλη κινητοποίηση του Ελληνισμού. Η Ομογένεια, μετά από 25 χρόνια, καλείται να στείλει ένα μήνυμα: Τη Μακεδονία θα την παραδώσουμε μόνο στα παιδιά μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την διαπραγματευτεί. Διοργανώνουμε το συλλαλητήριο όχι απλά για το σήμερα, αλλά ως μία παρακαταθήκη και για το αύριο, καθώς μία μεγάλη παρουσία του Ελληνισμού θα έχει ευεργετικό αποτέλεσμα στην εικόνα της Ελλάδας και της Κύπρου στην κοινή γνώμη της Αμερικής».

Καταλήγοντας, ο κ. Φιλιππίδης υπογράμμισε ότι «ήδη έχουμε συμμετοχές από όλη την Αμερική, αλλά το πιο σημαντικό είναι ο ενθουσιασμός που υπάρχει και η διάθεση των Ελλήνων. Στα Ηνωμένα Έθνη, με την παρουσία μας θα αποδείξουμε, όπως λέει το τραγούδι, ότι κάποιοι λογαριάσανε λάθος». Επίσης, τόνισε ότι «στο συλλαλητήριο της Νέας Υόρκης δεν πρόκειται να μιλήσουν πολιτικοί από την Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστεί ο ακομμάτιστος και πανεθνικός του χαρακτήρας.

Θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, εκπρόσωποι των οργανωτών και των ομοσπονδιών που θα συμμετάσχουν, καθώς και φιλέλληνες Αμερικανοί πολιτικοί και ίσως υπάρξει ένας κεντρικός ομιλητής – έκπληξη». Βασικό μήνυμα του συλλαλητηρίου θα είναι η αντίθεση σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία. Σε συνάντηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών, που βρίσκεται στην περιοχή Κουίνς της Νέας Υόρκης, παρέστη και μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: