Συγκλονίζουν οι προσωπικές ιστορίες των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς, στη Ρωσία




Η φονική πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο του της πόλης Κεμέροβο, η «εγκληματική αμέλεια» όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας αλλά και των αρμοδίων στα οποία αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, η στάση του κυβερνήτη της περιοχής του Κεμέροβο Αμάν Τουλέγιεφ, ο οποίος δεν εμφανίσθηκε ενώπιον του κόσμου την ημέρα της τραγωδίας, αλλά ζήτησε συγνώμη από τον πρόεδρο Πούτιν για ότι συνέβη κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην πόλη, χαρακτηρίζοντας «ταραξίες» όσους είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης για να μάθουν για τα οικεία τους πρόσωπα είναι μερικά από τα θέματα που συζητούνται στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αλλά και στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα από τα τραγικά πρόσωπα της τραγωδίας είναι ο Ίγκορ Βόστρικοφ, ο οποίος έχασε στη φονική πυρκαγιά του εμπορικού κέντρου την σύζυγό του, την αδερφή του και τα τρία του παιδιά. Την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των κατοίκων στο κέντρο της πόλης, που δεν έκρυβαν την οργή τους, το θυμό τους και την θλίψη τους, ο Βόστρικοφ, που υπήρξε κεντρικός ομιλητής, επικρίθηκε από τον αναπληρωτή κυβερνήτη ότι εκμεταλλεύεται την κατάσταση για άλλους σκοπούς. Ο ίδιος όμως αντικρούοντας αυτούς τους ισχυρισμούς, δεν παύει να ενδιαφέρεται για τα αίτια της τραγωδίας και τις ευθύνες των αρμοδίων και να μη ενδιαφέρεται για το τι λένε και τι γράφουν γι αυτόν καθώς δήλωνε χθες :« Τι άλλο να χάσω έχω χάσει τα πάντα…»

Μια άλλη τραγική μάνα η Όλγκα Ζαντογιένκο, η οποία έχασε στην πυρκαγιά τις δύο της κόρες, περιέγραφε στο Instagram τα όσα έζησαν τα παιδιά της που χάθηκαν μαζί με τα άλλα δεκάδες παιδιά..

Στο λογαριασμό του Instagram kemerovo_smi κατοικοι κι ακτιβιστές αφηγούνται μέσω των αναρτήσεων τους τις δικές τους ιστορίες που βίωσαν οι ίδιοι περιμένοντας την διάσωση των δικών τους παιδιών ή των οικείων τους ή αυτές που τους περιέγραψαν οι οικείοι τους ή τα παιδιά τους λίγο πριν αφήσουν την τελευταία τους πνοή μέσα στην κόλαση του φλεγόμενου εμπορικού κέντρου.

Οι μαρτυρίες είναι πολλές για το τι συνέβη στο εμπορικό κέντρο του Κεμέροβο και πολλές από αυτές ενδεχομένως συμβάλλουν στην ανακριτική διαδικασία.

Ωστόσο πέραν των μαρτυριών η ενδεχομένη παραίτηση του τοπικού κυβερνήτη, που υπήρξε στην αρχή της καριέρας του την δεκαετία του 1990 αρκετά δημοφιλής και δραστήριος, δεν παύει να τίθεται από πολύ κόσμο, που ήθελε να τον δει να βγαίνει μπροστά στο πλήθος, να συμπαραστέκεται και να συμπαρίσταται, να ζητάει συγνώμη από τον κόσμο και όχι από τον πρόεδρο Πούτιν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του.

Το θέμα της παραίτησης του Τουλέγιεφ έθεσαν όμως και η δημοσιογράφοι στον εκπρόσωπο τύπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες για ενδεχόμενη παραίτηση του κυβερνήτη της περιοχής του Κεμέροβο, επικαλούμενος τις δηλώσεις του προέδρου Πούτιν ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται βιαστικές αποφάσεις. Ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής, Βιτσισλάβ Βολόντιν δήλωσε με την σειρά του, ότι οι εκπρόσωποι της εξουσίας πρέπει να συναισθάνονται και να συμπαραστέκονται στον κόσμο που βίωσε μια τέτοια τραγωδία, όπως η πυρκαγιά στο Κεμέροβο, πρέπει να συνδιαλέγονται και να είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Οι ανακρίσεις για την διαλεύκανση των αιτών της πυρκαγιάς αλλά και των υπευθύνων συνεχίζονται, όπως συνεχίζονται και οι συζητήσεις σε όλη την ρωσική επικράτεια για τα ίδια θέματα. Την ίδια στιγμή στην πόλη αυτή της Σιβηρίας, ψυχολόγοι που έχουν έρθει από την Μόσχα με τους ψυχολόγους της πόλης παρέχουν ψυχολογική στήριξη στους συγγενείς των θυμάτων και στους γονείς των 41 παιδιών που χάθηκαν μέσα στις κινηματογραφικές αίθουσες του εμπορικού κέντρου.


Πηγές: ΤΑSS, RIA Novisti, Bfm

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: