Η αρμονία ήταν ο στόχος των αλλαγών που έκανε ο Τράμπ: Γκρίνια για την επικεφαλής της CIA




Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Οι χθεσινές ξαφνικές αλλαγές του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σε θέσεις κλειδιά της κυβέρνησής του, στους τομείς εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας, παρά την αναστάτωση και την συζήτηση που έχουν προκαλέσει, έχουν ως στόχο την αρμονία της ομάδας και την συντεταγμένη προώθηση της αναθεωρητικής στρατηγικής του Ντόναλντ Τράμπ στο διεθνές σύστημα.

Την αντικατάσταση του Ρέξ Τίλερσον στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, από το Διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, την έχω αναλύσει σε εκτενέστερο άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται σε αυτή εδώ την ιστοσελίδα.

Εξίσου σημαντική είναι και η τοποθέτηση στην θέση του κ. Πομπέο, στη CIA, της μέχρι χθες Αναπληρώτριας Διευθύντριας, Τζίνα Χάσπελ. Η κ. Χάσπελ προέρχεται από τα σπλάχνα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, με πάνω από τριάντα χρόνια προϋπηρεσία σε θέσεις κλειδιά.

Αυτή όπως η προϋπηρεσία, αναμένεται να αποτελέσει τον λόγο για μια επεισοδιακή ακρόαση επικύρωσης στην Επιτροπή Πληροφοριών και στην Ολομέλεια της Αμερικανικής Γερουσίας.

Το 2002 η κ. Χάσπελ, ήταν επικεφαλής σε μυστική φυλακή της CIA, στην Ταϊλάνδη, όπου ήταν κρατούμενος το ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάϊντα, Abu Zubaydah, μετά τη σύλληψή του στο Πακιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες έκθεσης του Κογκρέσου για τα βασανιστήρια,  ο τρομοκράτης βασανίστηκε με την τεχνική του waterboarding 83 φορές, κλειδώθηκε σε φέρετρο, υπέστη στέρηση ύπνου και άλλα βασανιστήρια, όσο βρίσκονταν στην εν λόγω φυλακή. Αν και η κ. Χάσπελ απαλλάχτηκε από όλες τις κατηγορίες, η διαδικασία επικύρωσής της θα αντιμετωπίσει προβλήματα, αν και στο τέλος, όπως όλα δείχνουν θα περάσει.

Όπως συμβαίνει με τον Μάϊκ Πομπέο, ο Πρόεδρος Τράμπ, στη χρονιά που πέρασε είχε στενή συνεργασία με την κ. Χάσπελ και έχει αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί της. Υπάρχει καλή χημεία, αλλά και ταύτιση απόψεων με τον Πρόεδρο στα κρίσιμα θέματα.

Επίσης, η υποψηφιότητα της είναι ιστορική, διότι θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, από την ίδρυσή της.

Όπως ανέφερα και στην αρχή, ο κ. Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η κ. Χάσπελ στη CIA, είναι οι τοποθετήσεις που δημιουργούν μια αρμονική ομάδα διαχείρισης της εξωτερικής πολιτικής και των θεμάτων εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Τράμπ.

Ο Ντόναλντ Τράμπ, μετά την πρωτοφανή για τα δεδομένα νίκη του στις προεδρικές εκλογές, και με δεδομένο ότι δεν ήταν επαγγελματίας πολιτικός και μέλος του κατεστημένου της Ουάσιγκτον, αναγκάστηκε να συγκροτήσει ένα κυβερνητικό σχήμα το οποίο αποτελούνταν από πρόσωπα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα οποία δεν γνώριζε από πριν και συναντούσε πρώτη φορά.

Είναι φυσικό κλείνοντας τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του, να έχει πλέον διαμορφώσει προσωπική άποψη για αυτά τα πρόσωπα και να μπορεί να κρίνει το εάν μπορεί να συνεργαστεί μαζί τους, και κυρίως το εάν ασπάζονται και είναι διατεθειμένα να προωθήσουν την ατζέντα του.

Αυτός είναι και ο λόγος των πολλών αλλαγών σε θέσεις κλειδιά του Λευκού Οίκου και της κυβέρνησης.

Όσο αφορά τον τομέα της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής, οι χθεσινές αλλαγές διαμορφώνουν μια συμπαγή ομάδα, η οποία συμφωνεί με τον Πρόεδρο, αλλά και αναμεσά της, έχει την εύνοια του Προέδρου και θα προωθήσει αρμονικά την πολιτική του.

Η πυραμίδα ξεκινά από τον Στρατηγό, Τζόν Κέλι, Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, ο οποίος άρχισε την αξιολόγηση της κυβερνητικής ομάδας του Προέδρου, απ’ όταν διαδέχθηκε τον Ράϊνς Πρίμπους. Η αξιολόγηση αυτή προκάλεσε τις περισσότερες από τις αλλαγές. Όλα δείχνουν ότι ο Στρατηγός Κέλι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Προέδρου, και η γνώμη του εισακούγεται από τον Ντόναλντ Τράμπ.

Στο Πεντάγωνο, πανίσχυρος και ακλόνητος είναι ο Υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, ο οποίος έχει αναλάβει την αναστύλωση των ενόπλων δυνάμεων και την αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ.

Στη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, ο Στρατηγός Μακ Μάστερ, διατηρεί τη θέση του, αλλά ακούγεται ότι στην περίπτωση που πάρει τέταρτο αστέρι θα αποχωρήσει για να αναλάβει κρίσιμο πόστο στο Πεντάγωνο.

Ο Μάϊκ Πομπέο, απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας West Point, και αυτός αναλαμβάνει τα ηνία του Στέητ Ντιπάρτμεντ, και η Τζίνα Χάσπελ στη CIA. Την ομάδα συμπληρώνει η Πρέσβης των ΗΠΑ, στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χάλεϊ, η οποία εκφράζει πλήρως και πολύ δυναμικά την πολιτική του Προέδρου Τράμπ, και όλο αυτό το διάστημα είχε σκεπάσει τον Ρέξ Τίλερσον.

Η ομάδα αυτή έχει την εύνοια του Προέδρου, συμφωνεί με την πολιτική του, αλλά και μεταξύ τους, και έχουν ταυτόσημες ιδέες στα κρίσιμα θέματα (Ιράν, Βόρεια Κορέα, Μέση Ανατολή, Κίνα, και Ρωσία).

Η αρμονία επιτυγχάνεται και πλέον εισερχόμαστε στην φουλ εφαρμογή του δόγματος Τράμπ, στους τομείς εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

  • Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Μέλος του The International Institute of Strategic Studies

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: