Στοχεύουν να σύρουν τη Λευκωσία σε συμφωνία οι Τούρκοι, «ψαρεύοντας» κρίση διαρκείας




του Κώστα Βενιζέλου

Η Άγκυρα επιλέγει την τακτική της παρατεταμένης έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ με στόχο να παρασύρει τη Λευκωσία σε μια συμφωνία πακέτο, που θα αφορά πρωτίστως το φυσικό αέριο αλλά και το Κυπριακό.

Η συνταγή που επιλέγει, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η δημιουργία μικρών ή μεγάλων κρίσεων, που θα δημιουργήσουν κλοιό πιέσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία εκτιμά πως η Λευκωσία έχει περιορισμένες δυνατότητες αντίδρασης στις κινήσεις της ενώ δεν αναμένει πως οι τρίτοι θα επιλέξουν τη σύγκρουση, αντίθετα θα ευνοήσουν την εξεύρεση «συμβιβαστικής λύσης».

Με την πρόκληση κρίσης οι Τούρκοι θεωρούν πως η Λευκωσία θα αναγκαστεί να προσέλθει σε διάλογο με θέμα στην ατζέντα το φυσικό αέριο για διαχείριση από τώρα των υδρογονανθράκων σε δικοινοτική επιτροπή. Πέραν της φόρμουλας αυτής, προβλήθηκε από τον Κουντρέτ Οζερσάι και η ιδέα για καθορισμό ΑΟΖ. Αυτό παραπέμπει σε διαμοιρασμό των τεμαχίων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ψευδοκράτους.

Είναι προφανές πως όσα τεμάχια «αμφισβητούνται» θα τα «διεκδικήσει» η τουρκική πλευρά μέσα από μια συμφωνία. Οι Τούρκοι διαμηνύουν, επίσης, ότι θα παρεμποδίσουν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, όπως έπραξαν με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ. Παράλληλα με την παρεμπόδιση, η τουρκική πλευρά διαμηνύει πως θα πράττει ό,τι κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία. Γεώτρηση η Λευκωσία, γεώτρηση και η Τουρκία.

Στο σκηνικό κρίσης που στήνει η Άγκυρα, για τους εν δυνάμει μεσολαβητές πιο εύκολη οδός, είναι να καλέσουν τους εμπλεκόμενους «να τα βρουν» μέσω διαλόγου. Κοντολογίς, αυτό που θέλει η Τουρκία, που επιδιώκει συμφωνία για τη διαχείριση του φυσικού αερίου από τώρα. Το σενάριο αυτό προφανώς και το ευνοούν οι εταιρείες, που δεν θέλουν να ανατραπεί ο προγραμματισμός τους καθώς αυτό σημαίνει οικονομική ζημιά. Το ευνοούν, επίσης, και οι κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες προέρχονται οι εταιρείες. Σε ένα άλλο πεδίο, ΟΗΕ, Ε.Ε. αλλά και αγγλοαμερικανοί θεωρούν πως η εκτόνωση της κρίσης περνά μέσα από συμφωνία στο Κυπριακό.

Την ίδια ώρα, Λευκωσία και Αθήνα συντονίζονται. Καθοριστικές θεωρούνται οι επαφές του νέου ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα. Θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και θα έχει συνομιλίες για συντονισμό με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: