Στην “κατάψυξη” για μια ακόμα ημέρα Βρετανία και Ιρλανδία: Μεγάλα τα προβλήματα




Σε κλοιό ψύχους παραμένουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν από τη νύχτα της Κυριακής συνεχίζονται.

Ο κόκκινος συναγερμός που είχε κηρυχθεί την Πέμπτη σε Σκωτία, νότια Ουαλία και νοτιοδυτική Αγγλία έχει υποβαθμιστεί αλλά και την Παρασκευή υπάρχουν σφοδρές χιονοπτώσεις, δυνατοί ψυχροί ανατολικοί άνεμοι και παγωμένη βροχή. Πλέον σε ισχύ έχουν τεθεί προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο πλημμυρών.

Εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν τη νύχτα στα οχήματά τους σε διαφορά σημεία της βρετανικής επικράτειας, όπως και επιβάτες τρένων που ακινητοποιήθηκαν. Έχουν αναφερθεί περιστατικά κατά τα οποία οδηγοί δεν μπόρεσαν να μετακινηθούν επί 18 ώρες και τρένα που ήταν παγιδευμένα επί περισσότερο από πέντε ώρες.

Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις ενεργοποιήθηκε ο στρατός, ο οποίος έχει αναλάβει και τη μεταφορά σε νοσοκομεία μελών ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον χιονιά.

Οι αρχές αποδίδουν στις καιρικές συνθήκες τους θανάτους δέκα ανθρώπων το τελευταίο τριήμερο, με τα περισσότερα περιστατικά να αφορούν τροχαία δυστυχήματα.

Χάος επικρατεί στα αεροδρόμια, με πτήσεις να ακυρώνονται συνεχώς, όπως και στις σιδηροδρομικές συνδέσεις. Όλες οι αναχωρήσεις από τον κομβικό σιδηροδρομικό σταθμό του Waterloo στο Λονδίνο για μετά από τις 8 το βράδυ έχουν ματαιωθεί.

Η θερμοκρασία για ακόμα μια ημέρα δεν ανεβαίνει σε θετικό πρόσημο, αν και ελαφριά βελτίωση αναμένεται από το Σάββατο.

Στην Ιρλανδία οι μετεωρολόγοι μιλούν για τη σφοδρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 65 ετών και έχουν καλέσει τον κόσμο να μη βγαίνει από το σπίτι έως τις 6 το βράδυ της Παρασκευής.

ΚΥΠΕ-Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία-Λονδίνο
02/03/2018 15:49

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: