Στην “γραμμή” Ερντογάν μαραθώνια “διαβούλευση” στα κατεχόμενα: Στο επίκεντρο η ExxonMobil




Κατά πλειοψηφία η παράνομη ψευδο-«βουλή» στα κατεχόμενα ενέκρινε τον προϋπολογισμό του παράνομου «υπουργείου εξωτερικών» που ανέρχεται στα 17 εκ. ευρώ περίπου με τη συζήτηση που προηγήθηκε στην ολομέλεια να επικεντρώνεται στο Κυπριακό και το θέμα των υδρογονανθράκων.

Ο «βουλευτής» του ΚΕΕ, Χασάν Τατσόι είπε ότι πρέπει να λυθεί το θέμα των υδρογονανθράκων και των δικαιωμάτων – όπως είπε – των Τ/κ πριν προκύψει νέα ένταση σημειώνοντας ότι ερευνητικά πλοία της Exxon θα προβούν σε έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ανέφερε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν εφόσον η ε/κ πλευρά έχει αλλάξει τη στάση της λέγοντας ότι οι Ε/κ δεν έχουν εγκαταλείψει την αρνητική τους συμπεριφορά, δεν είναι έτοιμοι για λύση και βλέπουν τους Τ/κ ως μειονότητα. Ζήτησε δε να συζητείται το κυπριακό πρόβλημα στη «βουλή» περισσότερο υποστηρίζοντας ότι με την συζήτηση «ίσως φτάσουμε σε διαφορετικά αποτελέσματα».

Ο «βουλευτής» του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί ζήτησε να εξετασθούν οι περιπτώσεις εκπροσώπων του ψευδοκράτους στο εξωτερικό που δεν έχουν προσφέρει τίποτα και να γίνει έρευνα για το πού πάνε τα χρήματα που τους πληρώνουν. «Αμαρτία, κρίμα για τα τόσα λεφτά που δίδονται». Η εκπροσώπηση του ψευδοκράτους, ανέφερε, μπορεί να γίνει στο εξωτερικό μέσω και του τ/κ επιμελητηρίου αλλά και εκπροσώπων σε Πρεσβείες και Προξενεία της Τουρκίας, λέγοντας ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την πολιτική της εκπροσώπησης μέσω εταιρειών. Ο ίδιος, είπε, ως εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στο Κιργιστάν είχε δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ομάδα φίλων του ψευδοκράτους.

Ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Αρμαγάν Τζιαντάν ζήτησε πληροφόρηση από το παράνομο «υπουργείο εξωτερικών» σχετικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την εδώ επίσκεψη του αρμόδιου Αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και για το τί θα γίνει με τις λειτουργίες εκκλησιών στον «βορρά». Είπε ακόμη ότι είναι σημαντικό και προς όφελος των Τ/κ να ανοίξουν τα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου και ζήτησε να γίνουν άμεσα βήματα γι’ αυτό χωρίς καθυστέρηση.

Ο παράνομος «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι παρακολούθησε ολόκληρη τη συζήτηση και τις ομιλίες των «βουλευτών» που διήρκησαν 7 ώρες και όπως είπε, «κράτησα σημειώσεις».

Κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες για την μεταφορά των απόψεων των Τ/κ στο εξωτερικό, δήλωσε ο κ. Οζερσάι λέγοντας ότι αυτό το διάστημα αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα των επαφών στο εξωτερικό και αναφέρθηκε σε ποιες συνεδρία και διοργανώσεις θα συμμετάσχει.

Στηρίζουν, συνέχισε, τις εργασίες της ΔΕΑ και της Τεχνικής Επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά και επανέλαβε την θέση του για άνοιγμα «και του οδοφράγματος της Δερύνειας και του Απλικίου ταυτόχρονα ως θέμα αρχής». Εξέφρασε δε ανησυχία γιατί «οι Ε/κ αναβάλλουν συνεχώς την ημερομηνία για το Απλίκι».

Αναφερόμενος στο θέμα των αδειών για τη διεξαγωγή λειτουργιών σε εκκλησίες στα κατεχόμενα, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι σε έναν μήνα δέχθηκαν 12-13 αιτήσεις και απέρριψαν μόνο μία γιατί «δεν βρίσκουμε σωστό να γίνει λειτουργία σε μέρη που κινδυνεύουν υπό κατάρρευση».

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

Πληροφορίες από:
ΚΥΠΕ – Οντούλ Ασίκ – Ραλλή Παπαγεωργίου
ΚΥΠΡΟΣ, Λευκωσία 14/03/2018 22:46

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: