Στην αντεπίθεση ο Λαβρόφ για Σκριπάλ: Κατηγορεί Λονδίνο για υπονόμευση σχέσεων




Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα το Λονδίνο ότι «ηθελημένα επέλεξε να υπονομεύσει τις ρωσοβρετανικές σχέσεις» με την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, ενώ απείλησε με αντίποινα σε ενδεχόμενες νέες «αντιρωσικές πρωτοβουλίες».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η βρετανική κυβέρνηση επέλεξε ηθελημένα να υπονομεύσει τις ρωσοβρετανικές σχέσεις», τόνισε ο Λαβρόφ από το Τόκιο έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ιάπωνα ομόλογό του Τάρο Κόνο.

«Αν αυτή η τάση συνεχιστεί υπό τη μορφή νέων αντιρωσικών πρωτοβουλιών, φυσικά κανείς δεν έχει εγκαταλείψει την αρχή της ανταπόδοσης».

Ο Ρώσος υπουργός κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να αντιδράσει «με ηρεμία» στην υπόθεση του Σκριπάλ, ο οποίος βρέθηκε μαζί με την κόρη του Γιούλια αναίσθητος σε παγκάκι της πόλης Σάλσμπερι της Βρετανίας στις 4 Μαρτίου.

«Εκφράσαμε την ελπίδα οι Ιάπωνες φίλοι μας με τις επαφές που έχουν με τη Βρετανία να προσπαθήσουν να ξεκαθαρίσουν δύο σημεία», συνέχισε ο Λαβρόφ. «Πρώτον: πού βρίσκονται ο Σκριπάλ και η κόρη του; Δεύτερον: γιατί οι αξιωματούχοι της Σκότλαντ Γιάρντ δήλωσαν ότι η έρευνα θα διαρκέσει μήνες και την ίδια ώρα η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την ετυμηγορία της, χωρίς να αναμένει την απόφαση δικαστηρίου;».

Το Λονδίνο πιστεύει ότι η Ρωσία ζήτησε την επίθεση αυτή εναντίον του Σκριπάλ με έναν νευροτοξικό παράγοντα της οικογένειας των Novitchok, ο οποίος παρασκευάστηκε, σύμφωνα με τους Δυτικούς, από τον ρωσικό στρατό.

Από την πλευρά του ο Νιλ Μπάσου, ο νέος επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας, δήλωσε ότι η έρευνα για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ ενδέχεται να διαρκέσει «εβδομάδες ή και μήνες».

Παράλληλα ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα ζητήσει να λάβει απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που έχει υποβάλει στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) σχετικά με την υπόθεση.

«Θα ζητήσουμε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις μας (προς τον ΟΑΧΟ). Είναι σωστά διατυπωμένες και απολύτως ξεκάθαρες (…). Να σας θυμίσω ότι έχουμε καταστρέψει όλα τα χημικά μας όπλα και αυτό έχει επιβεβαιωθεί», επεσήμανε.

21/03/2018 10:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Sputnik- AFP
Τόκιο, Japan

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: