Στα 30 δις το πρόγραμμα αγοράς: Πρώτες ενδείξεις για τερματισμό του QE από την ΕΚΤ

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Φωτογραφία Eurogroup
Τις πρώτες ενδείξεις για τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ διατήρησε μεν το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων στα €30 δις μηνιαίως, παραλείποντας ωστόσο την αναφορά περί ετοιμότητας για αύξηση του μεγέθους και της διάρκειας του προγράμματος αν οι συνθήκες καταστούν λιγότερο ευνοϊκές.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη μηνιαία συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου, στη Φρανκφούρτη, η ΕΚΤ αναφέρει ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να πραγματοποιεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού, επί του παρόντος ύψους €30 δισεκ. μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό».

Ωστόσο δεν περιλαμβάνεται πλέον η γνωστή αναφορά που περιλαμβανόταν στις προηγούμενες αποφάσεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία «εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού».

Εξάλλου, όπως αναφέρεται, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Σημειώνεται τέλος ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού

ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal