Σπάνια περίπτωση: Αφγανές γυναίκες διαμαρτύρονται κατά της δράσης των Ταλιμπάν




Δεκάδες ακτιβιστές υπέρ της ειρήνης, μεταξύ των οποίων και γυναίκες, έχουν στήσει σκηνές στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν, μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στην πρωτεύουσα Λασκάρ Γα έξω από ένα γήπεδο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 14 άνθρωποι.

Σπάνιο φαινόμενο, γυναίκες της επαρχίας όπου η πλειονότητα των κατοίκων ανήκουν στην εθνότητα Παστούν, συμμετείχαν μαζί με άνδρες στη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Χελμάντ επισημαίνοντας ότι αργότερα θα πραγματοποιήσουν πορεία προς μια περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν για να ζητήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Έχασα τον γιο μου σε μία από αυτές τις εκρήξεις και η οικογένειά του δεν έχει κανέναν να την στηρίξει. Ζητώ από τους Ταλιμπάν να δεχθούν το αίτημά μας για ειρήνη», δήλωσε η Χιάλ Μπίμπι μια διαδηλώτρια.

Στη διαμαρτυρία δεν συμμετέχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι ή πολιτικοί και πρόκειται «για ένα καθαρό κίνημα του λαού», επεσήμανε από την πλευρά του ο Κάις Χασέμι, ένας άλλος διαδηλωτής.

Το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη την Παρασκευή μόλις ολοκληρώθηκε ένας αγώνας πάλης σε γήπεδο της Λασκάρ Γα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 14 άνθρωποι και σκοτωθούν και ακόμη 47 να τραυματιστούν. Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Οι αμερικανικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται τους διαδηλωτές κατά των Ταλιμπάν, εκτίμησε ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης, ο Κάρι Μοχάμαντ Γιούσουφ Αχμάντι, σε ανακοίνωσή του.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο ανησυχεί πολύ ότι οι κύκλοι των εχθρών θα εκμεταλλευθούν το όνομά σας», πρόσθετε στην ανακοίνωση.

«Ο Αλλάχ να φυλάει, αν συμβεί κάτι, τότε η ευθύνη θα είναι μόνο δική σας, διότι κατανοείτε ότι είμαστε σε πόλεμο, είμαστε αντιμέτωποι με πολλές εχθρικές συνωμοσίες και θα αναγκαστούμε να λάβουμε σοβαρά μέτρα για την εξουδετέρωσή τους», τόνισε.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν μεγάλες περιοχές της Χελμάντ.

29/03/2018 11:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Καμπούλ, Afghanistan

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: