Σπάει η συνεργασία της ExxonMobil και της ρωσικής Rosneft λόγω των κυρώσεων…




Σπάει η συμφωνία του 2013, μεταξύ της Αμερικανικής ExxonMobil και της Ρωσικής Rosneft, για κοινές έρευνες και εκμεταλλεύσεις υδρογονανθράκων στο μεγαλύτερο ενεργειακό πεδίο του πλανήτη που καλύπτει μία περιοχή από τον Αρκτικό κύκλο ως τη Μαύρη Θάλασσα, λόγω επέκτασης των διεθνών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Αμερικανικής εταιρείας, αναμένεται η εταιρεία να αποσυρθεί από τα κοινά προγράμματα με τους Ρώσους μέσα στο 2018.

Η επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαική Ένωση και τις ΗΠΑ εναντίων της Ρωσίας λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία το 2014 και λόγω των κατηγοριών για Ρωσική ανάμιξη στις Αμερικανικές προεδρικές εκλογές το 2016, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στη συνεργασία της ExxonMobil με τη Rosneft, καθώς η Αμερικανική εταιρεία είχε βασίσει την μελλοντική της ανάπτυξη και το πρόγραμμα των γεωτρήσεών της στα πλούσια κοιτάσματα της Ρωσίας.

Ήταν μια στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ συνεργασία, την οποία είχε προσωπικά επιμεληθεί το πρώην αφεντικό της ExxonMobil και σημερινός υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρέξ Τίλλερσον.

  • Ο αναγκαστικός τερματισμός της συμφωνίας αφήνει μεγάλο κενό στο σχεδιασμό του Αμερικανικού κολοσσού των πετρελαίων, αλλά αφήνει και τους Ρώσους χωρίς την πολύτιμη τεχνογνωσία των Αμερικανών σε δύσκολα γεωτρητικά περιβάλλοντα και συνθήκες, όπως είναι αυτές που υπάρχουν στον Αρκτικό κύκλο.

Hellasjournal.com by Mignatiou.com, Reuters
06/03/2018
Washington D.C.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: