Σκληραίνει η Άγκυρα: Κινήσεις τρίτων για να βρεθεί «χρυσή τομή» για Κυπριακό και ενεργειακά




Του Κώστα Βενιζέλου

Η σκλήρυνση της τουρκικής στάσης, η διατήρηση του σκηνικού έντασης από το Αιγαίο μέχρι και την Κύπρο, οδηγεί παρασκηνιακά τους τρίτους να αρχίσουν την προετοιμασία παρεμβάσεων για αποκλιμάκωση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως εκείνο που θα επιδιωχθεί είναι η εξεύρεση «χρυσής τομής», με τους ξένους παράγοντες να καλοβλέπουν πακετοποίηση Κυπριακού και Ενεργειακών. Για τους τρίτους, η πακετοποίηση αποτελεί το καλύτερο σενάριο, υπό την έννοια ότι θα «κλείσουν» δυο μέτωπα, Κυπριακό και Ενέργεια και θα απαλλαγούν από δυο πονοκεφάλους. Καθίσταται σαφές πως το μοναδικό ενδιαφέρον τους είναι να υπάρξει ομαλοποίηση για να μπορέσουν να προχωρήσουν ο ενεργειακός προγραμματισμός και όχι τι θα προκύψει ή πως θα γίνει τούτο.

Το εγχείρημα αυτό δεν φαίνεται να είναι εύκολο λόγω της στάσης της Τουρκίας και την άρνηση της για συνεργασία. Η τουρκική πλευρά ζητά ουσιαστικά διάλογο «για άρση της διένεξης» για τους υδρογονάνθρακες με συνδιαχείριση του ενεργειακού προγράμματος. Διαφορετικά, διαμηνύει πως θα επιβάλλει πάγωμα των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το επόμενα βήματα θα δείξουν και τις προθέσεις των εμπλεκομένων. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το πολυσυζητημένο δείπνο του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Η «κοινωνική» αυτή σύναξη εμπεριέχει υψηλό ρίσκο καθώς, γνωρίζοντας τις εκατέρωθεν προθέσεις, το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει αποτέλεσμα και να επιδεινωθεί το ήδη βεβαρημένο κλίμα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η κάθοδος της EXXONMOBIL στην κυπριακή ΑΟΖ για έρευνες στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ. Ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση της Άγκυρας. Αυτό θα έχει ενδιαφέρον καθώς είναι σαφές πως άλλο Ιταλία και διαφορετικό ΗΠΑ. Το ενδεχόμενο να προβούν σε ενέργειες μακριά από το τεμάχιο 10 δεν είναι απομακρυσμένο ενώ ανοικτό είναι και το σενάριο να δραστηριοποιήσουν και το δικό τους γεωτρύπανο.

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη ενόψει του ενδεχόμενου να αρχίσουν να επαναρχίσουν συνομιλίες, έχουν αρχίσει προετοιμασία θέλοντας να ξεκαθαρίσουν μια σειρά ζητήματα, που αφορούν και την τοποθέτηση των δυο πλευρών για τη μορφή της λύσης, τη μεθοδολογία κλπ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: