Σιίτες παραστρατιωτικοί εντάσσονται στον Ιρακινό στρατό: Πως αντιδρούν οι Σουνίτες…




Ο ιρακινός πρωθυπουργός Haider al-Abadi, Σιίτης στο θρήσκευμα, ανακοίνωσε επίσημα την περασμένη Πέμπτη την ένταξη των Σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που πολέμησαν εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS, στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Η απόφαση της Ιρακινής κυβέρνησης αφορά κυρίως τις λεγόμενες Popular Mobilisation Forces (PMF), δηλαδή τις παραστρατιωτικές δυνάμεις των Σιιτών του Ιράκ που προστάτεψαν τα χωριά και τις κωμοπόλεις τους από την επέλαση του ISIS. Οι δυνάμεις αυτές εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν από το Ιράν.

Σύμφωνα με την απόφαση, η ενσωμάτωση των Σιιτικών οργανώσεων στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας εξομοιώνει και εντάσσει τα στελέχη του τακτικού στρατού μαζί με τους παραστρατιωτικούς σε ένα ενιαίο σύστημα μισθοδοσίας, εκπαίδευσης, καριέρας και εξέλιξης.

Ο αριθμός των Σιιτών μαχητών στις τάξεις των PMF υπολογίζεται σε περίπου 60.000.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται σε προεκλογική περίοδο για το Ιράκ, και αναμένεται να επηρεάσει θετικά την ψήφο της πλειοψηφίας των Σιιτών στη χώρα.

Επίσημα, οι Σουνίτες της χώρας δεν έχουν εκδηλώσει κάποιες αντιδράσεις. Η εμπειρία του ISIS άφησε βαθιές πληγές στο Σουνιτικό στοιχείο, το οποίο πλέον περιθωριοποιημένο και εξαντλημένο προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να προσδιοριστεί στο νέο μεταπολεμικό Ιράκ.

Reuters, Al Monitor
10/03/2018
Baghdad, Iraq

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: