Σε κρίσιμη κατάσταση Ρώσος πρώην κατάσκοπος και η κόρη του που είχαν καταφύγει στη Βρετανία




Μεγάλη κινητοποίηση των υπηρεσιών ασφαλείας έχει προκαλέσει στη Βρετανία η υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ.

Ο 66χρονος πρώην αξιωματούχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και μετέπειτα υπάλληλος της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών ασφαλείας MI6, μεταφέρθηκε το απόγευμα της Κυριακής σε νοσοκομείο της πόλης Σόλσμπερι της νοτιοδυτικής Αγγλίας έχοντας καταρρεύσει, ενώ βρισκόταν σε εμπορικό κέντρο της πόλης.

Στο νοσοκομείο διακομίστηκε και μία γυναίκα 32 ετών που σήμερα έγινε γνωστό ότι είναι η κόρη του, Γιούλια. Αμφότεροι βρίσκονται σε «κρίσιμη» κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας που αποδίδεται στο περιστατικό είναι ότι στις έρευνες συμμετέχει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Οι αρχές πιστεύουν ότι αμφότεροι έπεσαν θύματα δηλητηρίασης με κάποια ισχυρή τοξική ουσία, σε μια υπόθεση που θυμίζει έντονα τη δηλητηρίαση του Αλεξάντερ Λιτβινένκο στο Λονδίνο με τη ραδιενεργή ουσία πολώνιο το 2006.

Η πιθανότητα να έχει χρησιμοποιηθεί ξανά ραδιενεργή ουσία ή έστω κάποια ουσία επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία έχει οδηγήσει την αστυνομία στον αποκλεισμό ενός εστιατορίου και μίας παμπ στο Σόλσμπερι. Εργασίες απολύμανσης έγιναν και στους χώρους του Περιφερειακού Νοσοκομείου του Σόλσμπερι απ’ όπου πέρασε το ζευγάρι. Πάντως η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Αγγλίας διαβεβαιώνει ότι οι μετρήσεις δείχνουν πως δεν συντρέχει κίνδυνος για την υγεία των πολιτών.

Όπως επίσης έγινε γνωστό το πρωί της Τρίτης, στο νοσοκομείο παραμένει και ένα μέλος των υπηρεσιών άμεσης επέμβασης που είχε σπεύσει στο σημείο που βρισκόταν το ζευγάρι όταν αναφέρθηκε η κατάστασή τους.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση και η πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την κάλυψη του θέματος από τα βρετανικά ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για «αντιρωσική εκστρατεία που έφτασε σε νέα επίπεδα».

ΚΥΠΕ-Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία-Λονδίνο
06/03/2018 14:29

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: