“The next big thing” η Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας




Τους επόμενους μήνες θα παρουσιάσουμε έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό και για αυτό τον λόγο συζητάμε με τους τοπικούς φορείς γιατί χρειάζεται δουλειά, σχέδιο και διαβούλευση, είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι μόνο το τρίτο πρόγραμμα μεταξύ Ελλάδας και θεσμών είχε ως προτεραιότητα τις δομικές μεταρρυθμίσεις και όχι τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή που ήταν το χαρακτηριστικό της πενταετίας 2010 – 2015.

Μετά τις “δύσκολες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις” όπως τόνισε ο ίδιος, “η χώρα γίνεται πιο φιλική και πιο αξιόπιστη στις επενδύσεις. Η Ελλάδα εντάσσεται στον επενδυτικό σχεδιασμό κρατών και μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών”. “Είμαστε το next big thing”, είπε χαρακτηριστικά.

“Η Ελλάδα της ύφεσης επέστρεψε από το 2017 στην ανάπτυξη και μάλιστα με δυναμικούς ρυθμούς που εκτιμάται ότι θα υπερβαίνουν σταθερά το 2% από φέτος και για τα επόμενα έτη”, είπε. Πρόσθεσε ότι η ανεργία υποχώρησε 7 ολόκληρες μονάδες μέσα στα τρία αυτά χρόνια και διατηρεί μια συνεχή τάση αποκλιμάκωσης. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι “η χώρα που είχε καταστεί συνώνυμο του χρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, εξήλθε το καλοκαίρι απο τη Διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και από το ’16 και μετά κατορθώνει κάθε χρόνο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, πολύ υψηλότερα από τους στόχους του προγράμματος”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Προαναγγέλλοντας έρευνα για τη διαφθορά είπε πως πρέπει “η τραγωδία της ελληνικής κρίσης να κλείσει με την απόδοση των όποιων ευθυνών γιατί δεν γίνεται απλώς να πάμε παρακάτω με την ψευδαίσθηση ότι θα ξεχαστεί έτσι απλά.

“Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα συστημικά αίτια της διαφθοράς κι όχι να κάνουμε μικροπολιτική πάνω στις περιπτώσεις που ανακύπτουν”, τόνισε και υπογράμμισε ότι αυτό είναι αποκλειστικό έργο της Δικαιοσύνης και όχι των πολιτικών δυνάμεων.

Επιστέγασμα των προσπαθειών η ελάφρυνση του χρέους

“Με το τέλος του προγράμματος η ελάφρυνση χρέους, θα είναι και το επιστέγασμα μιας δύσκολης αλλά καλά σχεδιασμένης και επιτυχημένης προσπάθειας που ολοκληρώνουμε χάρη στις θυσίες και στους κόπους του ελληνικού λαού”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Πρέπει να επιστρέψουμε στο διεθνές γίγνεσθαι ως μια αυτοδύναμη χώρα – ισότιμο μέλος της ΕΕ. Εξάλλου εκεί αποσκοπεί η στρατηγική που συνδιαμορφώσαμε για πλήρη και αυτοδύναμη επάνοδο στις αγορές μέσω του ‘κεφαλαιακού αποθέματος’. Του λεγόμενου μαξιλαριού ρευστότητας που σε συνεργασία με τους εταίρους μας χτίζουμε συστηματικά, μετά από κάθε εκταμίευση αλλά και κάθε έξοδο στις αγορές ομολόγων, ώστε τον Αύγουστο του που μας έρχεται να μην έχουμε την ανάγκη κανενός τρίτου για να σταθούμε στα πόδια μας”

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της καθαρής εξόδου στις αγορές και σχετικά με άλλες απόψεις, όπως η προληπτική πιστωτική γραμμή τις χαρακτήρισε μεν “σεβαστές”, αλλά σημείωσε πως “δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας”.

Πρόσθεσε δε ότι “η επιμονή σε αυτές από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώσει τους ότι δεν αποτελούν ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της, προσωπική ή πολιτική δεν έχει σημασία”.

“Σε κάθε περίπτωση όλοι όσοι κατέχουμε θέσεις ευθύνης, κρινόμαστε και θα κριθούμε όχι μόνο από τις απόψεις μας αλλά και από την αποτελεσματικότητα με την οποία υπερασπιστήκαμε και υπερασπιζόμαστε το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

02/03/2018 22:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: