“Ραντεβού στα τυφλα” στη Βάρνα: Προίκα ζητά η Άγκυρα και εντιμότητα οι Ευρωπαίοι




Στις 19:00 ο Ντόναλντ Τουσκ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Μπόικο Μπορίσοφ και ο Ταγίπ Ερντογάν θα κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι με στόχο να ξεκαθαρίσουν ως φαίνεται τις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ σχέσεις που φαίνονται ότι βρίσκονται στο ναδίρ.

Η ΕΕ «φλέγεται για θέματα που αφορούν την ενέργεια, την ασφάλεια, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Ωστόσο Τουσκ και Γιούνκερ αναμένεται να αναφερθούν και στα σημαντικά θέματα που έθιξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά τη Σύνοδο κορυφής όπως είναι η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών σε τουρκικές φυλακές, η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και η συνεχιζόμενη τεχνητή ένταση που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος, αναμένεται να ζητήσει ταχύτερη εκταμίευση του δεύτερου πακέτου των 3 δισ. ευρώ προς τη χώρα του για να συνεχίσει να συγκρατεί τις προσφυγικές ροές από τη Συρία προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο που βρίσκεται ήδη στη Βάρνα και μίλησε σε δημοσιογράφους ο Ερντογάν θα ζητήσει επίσης αναβάθμιση της τελωνειακής ένωση, παραχωρήσεις για την κατάργηση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους που θέλουν να επισκεφθούν τα κράτη μέλη της ΕΕ και τέλος την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Οι Ευρωπαίοι φαίνεται πως θα ενημερώσουν εκ νέου τον Ερντογάν πως έχει ήδη προταθεί να προχωρήσει κανονικά η εκταμίευση, ωστόσο θα θέσουν «βέτο» ως προς την κατάργηση της βίζας επικαλούμενοι θέματα ασφαλείας που παραμένουν άλυτα στην γειτονική χώρα.

Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας θα έχει επίσης εξέχουσα θέση στις συνομιλίες της Βάρνας, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα επιμείνουν για άλλη μια φορά ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δηλώσεις του πριν από μερικές ημέρες δεν είχε κρύψει τις διαθέσεις του λέγοντας ότι πάει στη Βάρνα για μια ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση, που δεν θα κρύψει τις διαφορές μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας.

26/03/2018 15:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μαρία Αρώνη
Βάρνα, Βουλγαρία

ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: