PULAT: Το σύστημα αυτοπροστασίας των τουρκικών αρμάτων μάχης προ των πυλών




Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί δήλωσε πως τα τουρκικά άρματα μάχης θα διαθέτουν σύντομα σύστημα ενεργητικής προστασίας, υψηλής τεχνολογίας, που θα εξουδετερώνει τα βλήματα που κατευθύνονται εναντίον τους πριν τα πλήξουν.

Το σύστημα ονομάζεται Pulat και θα μπορεί να καταστρέφει τα εχθρικά βλήματα σε απόσταση 8-10 από τα τουρκικά άρμα. Το σύστημα ανιχνεύει τι εχθρικό βλήμα με το υψηλής τεχνολογίας ραντάρ του και κατόπιν το καταστρέφει στην πλέον κατάλληλη απόσταση. Το Pulat αναπτύχθηκε από την Aselsan.

PULAT-TOURKIA-894

Το Pulat παρέχει κάλυψη μέχρι 360ο, αναλόγως και της τοποθέτησης των απαρτίων του και προστασία κατά κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων και ρουκετών. Επίσης είναι αποτελεσματικό έναντι ασύμμετρων απειλών. Μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα πολλές απειλές, ταυτόχρονα.

Το σύστημα έχει ικανότητα Hard-kill, κάλυψη μέχρι 360ο αναλόγως της τοποθέτησης των απαρτίων του, είναι πλήρως λειτουργικό σε δυσμενές περιβάλλον (σκόνη, λάσπη, βροχή, ομίχλη, χιόνι), καθώς διαθέτει ραντάρ, είναι αποτελεσματικό έναντι μικρού βεληνεκούς αντιαρματικά όπλα σε περιβάλλον ασύμμετρου πολέμου, μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα πολλές απειλές και μπορεί να τοποθετηθεί σε διαφορετικού τύπου οχήματα.

Πηγές ανέφεραν πως το Pulat αναπτύχθηκε από την συνεργασία της Aselsan και του ουκρανικού Center for Critical Technologies Microtech με ενεργό συνεργασία και της UkrOboronService.

Το Pulat προέρχεται από το ουκρανικό σύστημα ενεργού προστασίας Zaslon. Ο χρόνος αντίδρασης του συστήματος είναι 0,1 δευτερόλεπτο. Τα δε απάρτια μπορούν να τοποθετηθούν όπου επιθυμεί ο χρήστης ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν και εναέρια απειλή, ενώ κατά τη βολή δημιουργούν έναν δακτύλιο θραυσμάτων ώστε να επιτυγχάνεται η καταστροφή του εχθρικού βλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Pulat δοκιμάστηκε στην Ουκρανία. Εντός του μηνός είναι προγραμματισμένες δοκιμές στην Τουρκία. Πιθανότατα το Pulat θα εξοπλίσει τα τουρκικά άρματα M60T και Leopard-2.

ΠΗΓΗ: defence-blog.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: