Πρόβλημα για την ίδια τη δημοκρατία τα fake news, λένε οι πολίτες σε Ελλάδα, Κύπρο και ΕΕ




Το 85 % των λοιπών Ευρωπαίων και το 91% των Κυπρίων θεωρούν ότι οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) αποτελούν πρόβλημα για τη χώρα τους, σύμφωνα με σημερινή έκθεση του ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, το 69% των Κυπρίων θεωρούν ότι τα fake news είναι σίγουρα πρόβλημα και το 22% θεωρούν ότι είναι “ πρόβλημα σε κάποιο βαθμό”, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ των ερωτηθέντων στην ΕΕ. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα με ποσοστά 63 και 27% αντίστοιχα.

Παρομοίως, το 83 % των Ευρωπαίων και το 89% των Κυπρίων θεωρούν ότι τα fake news είναι πρόβλημα για την ίδια τη δημοκρατία και το 38 % των Κυπρίων θεωρεί ότι οι δημοσιογράφοι είναι αυτοί που πρέπει να τα σταματήσουν, με το 31 % να θεωρεί πως δράση πρέπει να αναλάβουν οι εθνικές αρχές ή οι ίδιοι οι πολίτες. Την ίδια ώρα το 78% των Κυπρίων θεωρούν ότι είναι πολύ ή σχετικά βέβαιοι πως μπορούν να τα εντοπίσουν, ενώ το ίδιο ποσοστό βρίσκεται στο 71% στο μέσο όρο της ΕΕ.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες στην ΕΕ απάντησαν ότι έχουν εντοπίσει fake news τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, τη στιγμή που το ίδιο ποσοστό στην Κύπρο είναι 61% ( 45% απαντά πως αντιμετωπίζει fake news κάθε μέρα, 16% τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και 20% πολλές φορές το μήνα).

Τέλος, το 17% των Κυπρίων εμπιστεύεται απόλυτα τις ειδήσεις που ακούει στο ραδιόφωνο, το 52% τείνει να τις εμπιστεύεται, το 18% εμπιστεύεται τις ειδήσεις της τηλεόρασης ενώ το 55% τείνει να τις εμπιστεύεται και το 12% εμπιστεύεται τις εφημερίδες και τα περιοδικά με το 47% να τείνει να τις εμπιστευτεί.

Επιπλέον, μόλις το 9% εμπιστεύεται απόλυτα τις πληροφορίες που διαβάζει online σε ειδησεογραφικούς ιστοτόπους, ενώ το 46% τείνει να τις εμπιστεύεται και μόνο το 3% εμπιστεύεται το περιεχόμενο που βλέπει σε βιντεομηνύματα και άλλους ιστοτόπους με το 31% να τείνει να τα εμπιστευτεί. Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά δίκτυα μόνο το 5 % των Κυπρίων εμπιστεύεται απόλυτα το περιεχόμενο που συναντά εκεί ενώ μόνο το 33 % τείνει απλά να το εμπιστεύεται.

Η έρευνα διεξήχθη στα 28 κράτη – μέλη, μεταξύ 26. 576 ατόμων άνω των 15 ετών από τις 7 – 9 Φεβρουαρίου μέσω τηλεφώνου.

Σημειώνεται ότι χθες, ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου για τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο κατέθεσε έκθεση στην Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας κα Μαρίγια Γκαμπριέλ, όπου ορίζει το φαινόμενο και διατυπώνει μια σειρά από συστάσεις.

Συγκεκριμένα οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες συνιστούν να καταρτιστεί κώδικας αρχών τον οποίο θα πρέπει να δεσμευτούν να τηρούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Επίτροπος κα Γκαμπριέλ δήλωσε τα εξής: “Ευχαριστούμε την ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου, καθώς και την καθηγήτρια Μαντλέν ντε Κοκ Μπούνινγκ για το εξαιρετικό έργο της. Χάρη στην καθοδήγησή της, η ομάδα κατάφερε να τηρήσει τις αυστηρές προθεσμίες. Με όλες τις απόψεις που συγκεντρώσαμε και την εκτενή συλλογική εμπειρογνωσία, έχουμε πλέον στη διάθεσή μας ένα ευρύ υλικό που θα μας βοηθήσει να προτείνουμε συγκεκριμένες επιλογές για την καλύτερη αντιμετώπιση των κινδύνων που συνεπάγεται η εξάπλωση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο”.

Η πρόεδρος της ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου και καθηγήτρια Μαντλέν ντε Κοκ Μπούνινγκ συμπλήρωσε: “Είμαι πολύ ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας, και ιδίως με τη δέσμευση που ανέλαβαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών πλατφορμών, να τηρήσουν τα μέτρα που συνιστούμε στην Επιτροπή. Πρόκειται για ένα τεράστιο άλμα προόδου στον τομέα της παραπληροφόρησης: δημιουργήσαμε μια ισχυρή βάση για την κατάρτιση κώδικα πρακτικής, με την υποστήριξη ενός πλειονομερούς Συνασπισμού”.

Ορισμός του προβλήματος από την ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου

Στο πλαίσιο της έκθεσης η παραπληροφόρηση ορίζεται ως ψευδείς, ανακριβείς ή παραπλανητικές πληροφορίες που κατασκευάζονται, παρουσιάζονται και προωθούνται με σκοπό το κέρδος ή για να ζημιώσουν το κοινό συμφέρον. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να υπονομεύσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και αξίες και να θέσουν στο στόχαστρο διάφορους τομείς, όπως η υγεία, η επιστήμη, η εκπαίδευση και ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

Η ομάδα συνιστά την προώθηση του γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, την ανάπτυξη εργαλείων που δίνουν στους χρήστες και τους δημοσιογράφους τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση, τη διασφάλιση της πολυμορφίας και της βιωσιμότητας των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης και τη συνέχιση των ερευνών σχετικά με τον αντίκτυπο της παραπληροφόρησης στην Ευρώπη.

Υποστηρίζει επίσης την κατάρτιση ενός κώδικα αρχών που θα πρέπει να δεσμευτούν να τηρούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μία από τις 10 βασικές αρχές που περιγράφονται στην έκθεση προβλέπει, για παράδειγμα, ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να μεριμνούν για τη διαφάνεια των εργασιών τους, εξηγώντας πώς επιλέγονται από τους αλγορίθμους οι ειδήσεις που προβάλλονται.

Τέλος, οι πλατφόρμες αυτές ενθαρρύνονται να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα σε συνεργασία με ευρωπαϊκά ειδησεογραφικά πρακτορεία για τη βελτίωση της προβολής ασφαλών, αξιόπιστων ειδήσεων και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των χρηστών σε αυτές.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο-Βρυξέλλες
13/03/2018 10:39

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: