Προς απέλαση Ρώσοι διπλωμάτες από Πολωνία και Βαλτικές χώρες; Μέτωπο κατά της Μόσχας




Οι πρεσβευτές της Ρωσίας στη Βαρσοβία, στο Βίλνιους και στη Ρίγα κλήθηκαν σήμερα στο πολωνικό, το λιθουανικό και το λετονικό υπουργείο Εξωτερικών, αντίστοιχα, στον απόηχο της δηλητηρίασης στη Βρετανία του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριμπάλ.

«Κανένα σχόλιο», δήλωσε επιστρατεύοντας ένα μεγάλο χαμόγελο, ο Ρώσος πρεσβευτής Σεργκέι Αντρέεφ, κατά την έξοδό του από το υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απελάσεων Ρώσων διπλωματών. «Πληροφορίες θα δοθούν από το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών», συνέχισε.

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, o πρεσβευτής είπε πως υπολογίζει ότι ο ίδιος θα παραμείνει στη Πολωνία, απαντώντας απλώς «θα δούμε», σε σχέση με την παράταση της διαμονής άλλων Ρώσων διπλωματών.

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ο υπουργός Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα.

Στο Βίλνιους, ο πρεσβευτής της Ρωσίας Αλεξάντρ Ουντάλτσοφ κλήθηκε στο λιθουανικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του λιθουανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράσα Γιακιλαϊτιέν.

Αρνήθηκε να διευκρινίσει περαιτέρω. Δεν ανακοινώθηκε καμία συνέντευξη Τύπου για το θέμα αυτό σήμερα. Ωστόσο διπλωματική πηγή δήλωσε πως ο πρεσβευτής αναμένεται να ενημερωθεί για την απέλαση πολλών Ρώσων διπλωματών.

Παρόμοια μέτρα, ως συνέπεια της δηλητηρίασης στη Βρετανία του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, ετοιμάζονται να λάβουν διάφορες χώρες της ΕΕ.

Η Λετονία γνωστοποίησε την Παρασκευή ότι σχεδιάζει να απελάσει «έναν ή περισσότερους» Ρώσους διπλωμάτες. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι κλήθηκε ο πρεσβευτής Εβγκένι Λουκιάνοφ.

Στη Λιθουανία, η κλήση του πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών συμπίπτει με τη δημοσίευση μιας ετήσιας έρευνας των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με την οποία «το ένα τρίτο του ρωσικού διπλωματικού προσωπικού στη Λιθουανία συνδέεται με τις υπηρεσίες πληροφοριών».

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν πως οι πρεσβευτές της Ρωσίας στην Πολωνία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία κλήθηκαν σήμερα στα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών αυτών.

Στην Εσθονία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα για το θέμα αυτό.

26/03/2018 15:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Βαρσοβία, Poland

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: